Boekpresentatie Simone van der Vlugt: Het Schaduwspel

Foto: Simone van der Vlugt

Binnenkort verschijnt de nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966). Op zaterdag 7 juli organiseert Boekhandel Stumpel de feestelijke presentatie van Het Schaduwspel. Niet alleen vanwege het feit dat Simone in Hoorn geboren en getogen is, maar niet in het minst ook omdat het boek gaat over Eva Ment, de vrouw van Jan Pieterszoon Coen. Simone heeft de afgelopen jaren een diepgravend onderzoek verricht naar het leven van deze bijzondere vrouw en kwam tot verrassende ontdekkingen.

Eva Ment verkeert als dochter van een lakenkoopman in de betere kringen van Amsterdam. Op een literaire bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien: vriend van prins Maurits van Oranje en gouverneur-generaal van Batavia. Hij is tijdelijk terug in de Republiek, onder andere om een echtgenote te vinden. In het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Ze worden vergezeld door de moeder van Eva, haar oudste zus Lysbet en broertje Gerrit. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia.

Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam.

Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken. Het schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.

Zaterdag 7 juli is een ieder van harte welkom vanaf 15.00 uur bij Boekhandel Stumpel op het Grote Noord in Hoorn. Simone zal geïnterviewd worden door journaliste Heleen Spanjaard, in gesprek gaan met het publiek en uiteraard haar boeken signeren.