Actieve handhaving WerkSaam Westfriesland werpt vruchten af

Foto: Alf Melin

In 2017 heeft WerkSaam Westfriesland met Handhaving en de Sociale Recherche voor ruim één miljoen euro (€ 1.031.533,-) aan bijstandsfraude opgespoord. WerkSaam onderzoekt actief of er in de regio sprake is van uitkeringsfraude. Deze onderzoeken worden zowel bij het aanvragen van een uitkering uitgevoerd, maar ook naar aanleiding van fraudemeldingen door burgers, of andere instanties.

De Sociale Recherche en Handhaving controleren de rechtmatigheid van de uitkeringen door gegevens van de eigen organisatie aan andere instanties te koppelen. Dit doen ze met het voeren van gesprekken en onaangekondigde huisbezoeken, en met het opvolgen van (anonieme) tips. Deze fraudeonderzoeken kunnen betrekking hebben op een onjuist opgegeven woonadres, verzwegen inkomsten uit (zwart)werk, een onjuist opgegeven gezinssituatie (verzwegen samenwoning) of vermogen. Ook verzwegen vermogen in het buitenland valt hieronder, zoals een huis, een stuk grond of bankrekeningen. Tenslotte kwam hennepteelt ook regelmatig voor, wat onherroepelijk leidt tot beëindiging en terugvordering van de uitkering.

Ten onrechte ontvangen uitkeringen worden door WerkSaam Westfriesland beëindigd en teruggevorderd van de betrokkenen. Er worden tevens boetes opgelegd. Afhankelijk van de hoogte van de aangetoonde fraude, of wanneer er sprake is van herhaling, kan er een strafrechtelijke veroordeling volgen.

Fraude melden
WerkSaam Westfriesland vindt dat uitkeringen terecht moeten komen bij mensen die daar recht op hebben. Daarom wordt uitkeringsfraude streng bestraft. Wie zich niet aan de regels houdt, fraudeert. Iedereen kan anoniem een fraudemelding doen via www.werksaamwf.nl/fraude of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Over WerkSaam Westfriesland
WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. WerkSaam is een samenvoeging van de Sociale diensten van de 7 Westfriese gemeenten en leerwerkbedrijf Op/maat en voert sinds 1 januari 2015 het grootste deel van de Participatiewet uit (bundeling Wet Werk en Bijstand, Wet Sociale Werkvoorziening en gedeeltelijk Wajong). WerkSaam begeleidt en bemiddelt inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Regulier waar het kan en beschut waar het moet. Inwoners die echt niet aan het werk kunnen voorziet WerkSaam (tijdelijk) in levensonderhoud, met een uitkering. Werk is echter de rode draad. Dit gebeurt samen met werkgevers. WerkSaam kent de regio, regelgeving en weet wat werkgevers nodig hebben. Werk is iets waar iedereen recht op heeft. Samen bijdragen aan een WerkSaam Westfriesland!