Gitaardocent Jan Schneider viert jubileum in Manifesto

Foto: Jan Schneider

In tien jaar heeft Jan Schneider in zijn lesruimte aan de Hoornse Gasfabriekstraat talloze gitaar- en basleerlingen voorbij zien komen. Enkele daarvan staan op zondagmiddag 15 april met hun band op het podium van Manifesto: een feestje ter ere van zijn jubileum. Entree is gratis, aanvang 13.30 uur.

Elf was hij, toen Jan Schneider in de ban van de gitaar raakte. “Toen ik op een dag de gitaar van mijn zus pakte, wist ik: ‘Dit is het’”, herinnert hij zich. “Ik oefende me helemaal suf en ging later naar het conservatorium. Daar was ik toen vooral bezig met beroemd worden, maar ik was al wel onder de indruk van een bepaalde docent omdat hij de dingen zo goed uitlegde. Pas een hele tijd later ontdekte ik zelf hoe fantastisch lesgeven is. Je maakt muzikanten, hoe mooi is dat?”

Wat past bij wie?
Jan ziet het als een uitdaging om te kijken welke benadering bij welke leerling past. “Bij de een is vaak het gevoel leidend, bij de ander de techniek”, ervaart hij. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door de werking van het brein in combinatie met muziek. Ik vind het dus heel leuk om uit te zoeken waarom precies iemand iets niet snapt en vervolgens tools aan te reiken waardoor het muntje valt.”

Honderden oefeningetjes
Jan merkt dat met name veel jongere leerlingen graag liedjes bij hem willen leren spelen. “Dat doen we natuurlijk ook”, vertelt hij. “Maar liever pak ik de lastige dingetjes in zo’n nummer aan, bijvoorbeeld via technische oefeningetjes. Want techniek maakt je uiteindelijk vrij om te kunnen spelen wat je wilt. Door de jaren heen heb ik honderden van die oefeningetjes ontwikkeld en weet ik precies wat werkt en wat niet.”

Oud-leerlingen
Veel bekende en minder bekende Hoornse muzikanten hebben de afgelopen tien jaar les gehad van Jan. Een aantal van hen treedt zondagmiddag 15 april op tijdens Jans eigen jubileumfeest in Manifesto. “Er spelen zes bands en artiesten: Plug & Play, Joey Vriend, Liquid Blue, Springsteen & Wij, The Gear en Breakout”, kondigt hij aan. “In iedere band speelt minimaal één leerling of oud-leerling. Entree is gratis, ik hoop dat er veel mensen komen!”