Burgemeester geeft statement over jihadpreek Hoorn

Foto: Gemeente Hoorn

Tijdens de raadsvergadering vandaag heeft Burgemeester Nieuwenburg een statement gegeven over de vermeende oorlogspreek in de Turke moskee in Hoorn. Hieronder volgt dat statement.

Beste raadsleden,

Het afgelopen weekend werden wij allemaal verrast door de berichtgeving in de Telegraaf dat er in de Turkse moskee in Hoorn een oorlogspreek gehouden zou zijn. Een verontrustend bericht, dat terecht veel stof deed opwaaien, vragen en ook zorgen opriep, in de stad en ook bij ons als gemeentebestuur.

Contact met moskee
Het was duidelijk dat de feiten boven tafel moesten komen en daar heb ik mij samen met onze veiligheidspartners en het moskeebestuur voor ingezet. Ik heb direct contact gezocht met het moskeebestuur en heb hen op zondagochtend ook uitgebreid gesproken. Het bestuur was duidelijk aangedaan en geschrokken door de berichtgeving en zegde alle medewerking toe. De imam heeft de tekst van de vrijdagpreek (de ‘khutba’) met ons gedeeld, om deze te kunnen laten beoordelen. En het moskeebestuur heeft aangegeven heel graag vanavond tijdens deze raadsvergadering in te spreken.

Team van experts
Gisteren is een team van experts bijeengekomen, bestaande uit CTER-specialisten van het Openbaar Ministerie, de Politie, het Veiligheidshuis en de gemeente Hoorn. Dit zijn experts op het gebied van Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. Samen met een Arabist/Islamoloog en een theoloog heeft het experteam de situatie tekst van de preek beoordeeld. De recherche heeft de geluidsopnames opgevraagd bij de Telegraaf, maar zij hebben laten weten deze niet beschikbaar te willen stellen, om de bron te beschermen.

Conclusie
De conclusie van het experteam op basis van de tekst van de vrijdagpreek is dat dit geen oorlogspreek is. Zij zien dan ook geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek. Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in de Telegraaf. Het expertteam geeft dit dan ook als aandachtspunt mee aan de imam en het moskeebestuur.

Afronding
Ik heb deze conclusie gedeeld met het moskeebestuur. Zij hebben mij in ieder geval laten weten het advies van het expertteam ter harte te nemen. En ik deel deze conclusie natuurlijk ook met de minister, die deze zaak met belangstelling heeft gevolgd. Hiermee is dit onderzoek afgerond.
Voor alle stadsgenoten: Er gebeurt momenteel veel in de wereld. De afgelopen dagen hebben ons laten zien dat wat elders gebeurt ook doorklinkt in Nederland en hier in onze stad eigen stad. We letten op elkaar en zijn waakzaam. Dat is goed, maar vergeet ook niet elkaar te vertrouwen en pas te oordelen als alle feiten er zijn. De feiten zijn er nu en ik heb het vertrouwen dat wij daarmee weer positief en nieuwsgierig verder kunnen met het goede gesprek over geloof. Over de mooie kanten, maar ook de minder mooie kanten.

Ik heb de afgelopen dagen uitgebreid gesproken met de mensen van de moskee en zie een bestuur dat open is, de verbinding zoekt en ook echt onderdeel uitmaakt van onze samenleving.