Nationale Duurzame Huizen Route

Foto: FaceMePLS

Op zaterdag 4 en 11 november is de Nationale Duurzame Huizen Route. Overal in Nederland kunt u bij mensen thuis ideeën opdoen en vragen stellen op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. Ook verschillende inwoners van de gemeente Hoorn nodigen u uit om hun duurzame toepassingen te bekijken.

Wethouder Samir Bashara is enthousiast: ‘Bent u benieuwd naar wat duurzame maatregelen u kunnen opleveren en wat erbij komt kijken? Dan zijn de ervaringen van andere mensen erg handig. Zij kunnen u als geen ander vertellen wat zij gedaan hebben en hoe dit hun huis energiezuiniger heeft gemaakt. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk mensen hun huis openstellen en zo veel mogelijk mensen een kijkje nemen bij een buurtbewoner tijdens de Duurzame Huizen Route.’

Duurzame huizen in Hoorn
Tijdens de Duurzame Huizen Route zijn veel woningen in Hoorn te bezichtigen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij een twee-onder-een-kap woning met een sedumdak, ventilatie-unit, dubbelglas en een eigen afvalstraat. Of ga langs bij Praethuys ’t Slot in het Venenlaankwartier om te horen en zien hoe de huurdersvereniging samen met Intermaris 296 woningen duurzaam heeft opgeknapt. Of het nu gaat om ervaring met HR++-glas, een warmtepomp of zonnepanelen, voor elke duurzame maatregel is er een huis te bezoeken.

Een bezoek aan een duurzame woning kan veel informatie opleveren als u zelf plannen heeft voor het verduurzamen van uw eigen huis. Dit bespaart u dan weer tijd en geld. Op www.duurzamehuizenroute.nl kunt u zien welke huizen u in uw buurt kunt bezoeken.

Win een midweek weg
Door uw huis open te stellen of een huis te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route maakt u automatisch kans op een midweek weg. Onder de huiseigenaren en bezoekers worden twee midweekarrangementen verloot voor een verblijf in StroHotel Aalshof. Dit is zelf ook een mooi voorbeeld van een bijzondere, duurzame toepassing. Tijdens de bouw van dit hotel zijn balen stro ondergedompeld in een leemmengsel en in een raamwerk geplaatst. Tegen de muren is het stro duidelijk te zien. De muren van stro en leem isoleren veel beter op deze manier.

 Puur Hoorn
Hoorn vindt duurzaamheid belangrijk. De gemeente heeft een duurzaamheidsprogramma Puur Hoorn, wat tot stand is gekomen in samenwerking met de Hoornse samenleving. De ambitie is groot en de eindbestemming duidelijk: een klimaatneutrale stad in 2040.