Coming-outdag Hoorn

Foto: Torbakhopper

Woensdag 11 oktober hangt de gemeente Hoorn de regenboogvlag uit voor Coming-outdag. Ook organiseert de gemeente die dag samen met anderen een scholierendebat. Deze activiteiten zijn onderdeel van de Roze Week Westfriesland van 7 oktober tot 15 oktober.

Hijsen regenboogvlag
Op woensdag 11 oktober openen wethouder Nel Douw en leerlingen van het Clusius College de dag met het hijsen van de regenboogvlag voor het Clusius college. Ook voor het stadhuis wappert de hele dag de regenboogvlag. Met de regenboogvlag geven we aan dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook.

Scholieren in debat
Na het hijsen van de vlag gaan leerlingen van het Clusius College met elkaar in debat over onderwerpen die te maken hebben met homo- en biseksualiteit en transgender zijn. Ze debatteren aan de hand van vier stellingen, en aan het einde reikt wethouder Nel Douw prijzen uit aan de beste debater en de beste klas. Het debat organiseert de gemeente samen met Art. 1 Bureau Discriminatiezaken NHN en het Clusius College.

Mooiste roze etalage
Gemeente Hoorn en LHBTI Hoorn organiseren ook dit jaar in de Roze Week Westfriesland de Mooiste Roze Etalagewedstrijd. Ondernemers in Hoorn zijn uitgenodigd hun winkels feestelijk te versieren. Op vrijdag 13 oktober ontvangt de ondernemer met de winnende etalage de prijs uit handen van wethouder Nel Douw, Luc Hofmans van Art1 Bureau discriminatiezaken en Sabine Kockx van LHBTI Hoorn.

Roze Week Westfriesland
Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, bedrijven en organisaties is er tijdens de Roze Week in Westfriesland weer een interessant en veelzijdig programma. Een overzicht van alle activiteiten en evenementen is te vinden op www.lhbtiwestfriesland.nl.

Noodzaak
Coming-outdag is een Amerikaans initiatief uit 1988 om iedereen die ‘nog in de kast zit’ aan te moedigen zich niet langer schuil te houden. Sinds 2009 wordt 11 oktober ook in Nederland georganiseerd. Nederland behoort tot de landen in Europa die het meest positief over homoseksualiteit denken maar aandacht vragen voor acceptatie van seksuele diversiteit blijft hard nodig. Twee zoenende mannen of vrouwen in de openbare ruimte worden nog altijd als meer aanstootgevend ervaren dan een man en een vrouw die zoenen (resp. 32%, 23% en 12%). Lesbische, homoseksuele en biseksuele (lhb) personen hebben meer problemen dan heteroseksuelen op het werk. Lhb’s hebben bijvoorbeeld vaker met intimidatie op het werk te maken en hebben vaker burn-out verschijnselen. Transgenders zijn vaker werkloos en hebben vaker een laag inkomen dan niet-transgenders. Ook in de openbare ruimte ervaren lhbt’s meer problemen. Zij voelen zich op veel plekken minder veilig en worden vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. [Bron: CBS].