25 jaar stedenband met Příbram

Pribram, Tsjechie
Foto: Monudet

De Nederlandse Stichting Stedenband Hoorn-Příbram bestaat 25 jaar. Burgemeester Jan Nieuwenburg overhandigde de stichting daarom een Eenhoornzegel van 500 euro. Een Tsjechische delegatie uit Příbram ontving vanwege het jubileum ook een Eenhoornzegel van de burgemeester. Dat gebeurde op vrijdag 6 oktober tijdens een jubileumbijeenkomst die het stichtingsbestuur organiseerde.

Een Tsjechische delegatie, waaronder de burgemeester van Příbram, kwam enkele dagen naar Hoorn om het 25-jarig bestaan van de relatie tussen Hoorn en Příbram te vieren. Bij het stadhuis ging de vlag van Příbram uit op de dag van het jubileum.

Delegatie
De Příbramse delegatie die naar Hoorn kwam ter gelegenheid van het jubileum bestond uit de heer Jindrich Vareka (burgemeester), de heer Věra Smolová (hoofd staatsarchief), de heer Pavel Pikrt (medewerker internationale zaken), de heer Jan Kovalinka hoofd gemeentelijk centrum sociale gezondheidszorg), de heer Robert Žák (directeur waldorfschool), mevrouw Petra Havlikova (directeur muziekschool) en mevrouw Vera Hola (communicatiemedewerker en tolk).

Geschiedenis
In 1992 hebben vertegenwoordigers van de steden Hoorn en Příbram in Pribram onder luid applaus getekend voor het formeel aangaan van een stedenband. De intentie van de stedenband was het uitwisselen van kennis en ervaring en het bevorderen van vriendschappen tussen inwoners van beide steden. Het motto van de stedenband werd ‘vreemden worden vrienden’ en dat geldt nog altijd.

Project Erasmus+ Traditions and customs
De laatste jaren liggen de uitwisselingen tussen de inwoners van Hoorn en Příbram met name op het terrein van onderwijs, cultuur en de brandweer. Sinds 2015 loopt het project Erasmus+ Traditions and customs, een succesvol uitwisselingsproject over gewoontes en tradities in Europa waarbij van Hoornse zijde Stichting Kinderopvang Hoorn, Stichting Netwerk en de Bernardus van Bockxmeerschool betrokken zijn. Het Eenhoornzegel dat de Tsjechen krijgen, is bestemd voor een van de Tsjechische deelnemers aan het project.

Koninklijke bergstad
Příbram is een oude mijnstad in het voormalige Tsjechoslowakije en heeft ongeveer 40.000 inwoners. De stad ligt dichtbij Praag en is gebouwd op en rondom heuvels. In 1579 verleende keizer Rudolf de Tweede Příbram de titel “koninklijke bergstad”. De Heilige Berg is de belangrijkste toeristische trekpleister. Příbram staat ook bekend als de stad waar de componist Dvořák een deel van zijn leven doorbracht. Dankzij de Stichting Stedenband Hoorn-Příbram zijn er sinds 1992 vele waardevolle en vriendschappelijke contacten ontstaan en vinden er jaarlijks uitwisselingen plaatsen tussen inwoners van Hoorn en Příbram.