PvdA Hoorn zegt vertrouwen in wethouder op

Foto: Judith de Jong

De Hoornse wethouder Judith de Jong legt zondagavond per direct haar functie neer. De fractie van de PvdA Hoorn laat in een verklaring weten dat de samenwerking en communicatie met de fractie de reden is van de vertrouwensbreuk.

De wethouder laat in haar verklaring op Facebook weten dat zij zich niet kan vinden in die uitleg en dat de PvdA-fractie het afgelopen jaar nooit het gesprek heeft gezocht over de samenwerking of een signaal heeft afgegeven over de vertrouwensvraag. Zij legt daarom haar functie neer met pijn in het hart.

Verklaring wethouder De Jong

Vandaag heb ik besloten om per direct mijn functie als wethouder in de gemeente Hoorn neer te leggen. Aanleiding hiervoor is dat de fractie van de PvdA heeft uitgesproken geen vertrouwen meer in mij te hebben. Deze boodschap heeft mij overvallen en raakt mij zeer. De fractie heeft het afgelopen jaar nooit het gesprek gezocht over onze samenwerking of een signaal afgegeven over de vertrouwensvraag. Ik heb niet het gevoel dat ik mijn fractie onvoldoende heb meegenomen in mijn werk. De door de fractie aangedragen voorwaarde voor samenwerking hield in dat ik de garantie zou geven geen wethouderskandidaat te zijn in de volgende bestuursperiode. Door het bestuur van de PvdA en mijzelf is aangegeven dat dit niet aan de zittende fractie is om te bepalen. Dit is aan de leden van onze partij en de nieuwe fractie in de komende bestuursperiode. Een aanbod voor verdere bemiddeling werd door de fractie afgewezen.

Bovenstaande maakt dat ik met heel veel pijn in mijn hart mijn portefeuilles (Financiƫn, sociale zaken, kunst en cultuur en erfgoed en monumenten) neerleg. Ik kijk terug op een hele mooie periode in mijn leven, waarin ik dienstbaar heb mogen zijn aan de inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag. Ik ben onder de indruk van de vriendelijkheid, de passie en de betrokkenheid die ik in mijn werk ben tegengekomen. Samen is er veel bereikt, zoals een veel ruimhartiger armoedebeleid, een sterke verbetering van de ondersteuning voor mensen met schulden en de aandacht voor erfgoed en monumenten. Bovendien is Hoorn deze bestuursperiode voor het eerst sinds lange tijd weer uit de rode cijfers. Ik wil mijn grote dank uitspreken aan iedereen die mij heeft geholpen om mijn werk mogelijk te maken. Het ga jullie goed.