Opnieuw graven naar klooster Bethlehem in Blokker

Klooster
Klooster
Foto: Gemeente Hoorn

Archeologen doen wederom onderzoek naar de resten van voormalig vrouwenklooster Bethlehem in Blokker. Waar straks nieuwe huizen verrijzen, vinden archeologen nu overblijfselen van de kloostermuur , bruggen, sloten, en gebruiksvoorwerpen als heiligenbeeldjes van de kloosterzusters. Burgemeester Jan Nieuwenburg bezocht op 6 september de opgravingen, die op Open Monumentendag op zaterdag 9 september toegankelijk zijn.

Eerdere opgravingen
Veel bewoners herinneren zich nog de eerdere opgravingen. In de winters van 2005 en in 2008 groeven de archeologen van Hoorn, samen met veel vrijwilligers, aan de Bangert in Blokker dit klooster grotendeels op. Hierbij kwamen de sporen van kloostergebouwen, de ommuring, een poortgebouw, bruggen, het kerkhof, gedempte sloten, afvalkuilen en waterputten aan het licht. De plattegrond van het klooster kon zo grotendeels worden gereconstrueerd. Vooral de opgegraven skeletten op het kerkhof trokken de aandacht.

Uit onderzoek bleek dat perceel Bangert 40 tot het kloosterterrein heeft behoord. Op dit perceel vindt de nieuwe opgraving plaats. De geschiedenis en de archeologie van het klooster is beschreven door Christiaan Schrickx, die nu ook de nieuwe fase van het onderzoek leidt.

Nieuwe vondsten
Over een grote lengte is een spoor van afbraakpuin van het klooster aangetroffen. De kloosterommuring wordt zo zichtbaar. Zowel buiten als binnen die muur lag een sloot. Hierin zijn scherven van potten, borden en kannen van het klooster gevonden. Interessant zijn de fragmenten van heiligenbeeldjes of de kleine hanger die beeltenissen van Maria en St. Christophorus bevat.

Bethlehem in de Bangert
Het vrouwenklooster Bethlehem werd in 1475 gesticht. Het had nauwe banden met het kruisbroedersklooster Pietersdal, nu het Pietershof aan het Dal in de Hoornse binnenstad. Aan het hoofd stond een kruisbroeder, waar ook de kloosterregels aan waren ontleend. Het was een belangrijk klooster waaraan veel vrome burgers goederen of geld schonken.

Met het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1572 en het verbod op het katholieke geloof kwam een einde aan dit klooster. Het terrein veranderde in fruitboomgaarden. Niets herinnerde meer aan het monastieke verleden.

Bezoek de opgraving
Op zaterdag 9 september, Open Monumentendag, is de opgraving aan de Bangert 40 te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 u. Archeologen geven tekst en uitleg. U kunt parkeren langs de Bangert of gebruik maken van de gratis busdienst, die start vanaf de Roode Steen in Hoorn.