Activiteiten rondom Open Monumentendag Hoorn

Foto: Gemeente Hoorn

Op zaterdag 9 september is de 31e editie van de Open Monumentendag Hoorn. In Hoorn, Blokker en Zwaag zijn in totaal vijftig monumenten te bezichtigen en veel gratis activiteiten te doen. Ook worden de QR-codes op de monumentenschildjes vanaf dat moment actief, waardoor honderden monumenten elke dag digitaal kunnen worden bewonderd.

Judith de Jong, wethouder monumenten en erfgoed: “Hoorn is een echte monumentenstad. Ik ben blij dat tientallen eigenaren weer hun deuren openen om bezoekers te laten genieten van onze monumenten. Het is de kans om op plekken te komen die anders voor publiek niet toegankelijk zijn. Dit past bij onze ambitie om monumenten beleefbaar te maken.”

Activiteiten
Binnen het landelijke thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ vinden door de hele gemeente veel gratis activiteiten plaats. Zo is er een watertaxi die rondvaart tussen het Oostereiland (vertrekpunt Grashaven) en de Vollerswaal. De route bevat meerdere op- en afstapplaatsen. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan een wrakkensafari met de reddingsboot of een kijkje nemen bij de archeologische opgravingen bij het voormalig klooster Bethlehem aan de Bangert 40. Daarnaast zijn er muzikale optredens, wandelingen, exposities, themamarkten en fietsroutes.

Busjes en verhalenkamers
Vanaf de Roode Steen vertrekken gratis Hop-on Hop-off busjes naar de Verhalenkamers. In de Verhalenkamers, verzorgd door de Stichting Op Roet, doen vertellers hun verhaal over hun band met het gebouw. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalenkamers in het raadhuis en de Lourdeskapel in Zwaag, in de Historische Kas in Blokker en in de toren van de Grote Kerk in Hoorn.

Monumentenschildjes
Wethouder Judith de Jong opent Open Monumentendag om 10.00 uur in de Oosterkerk. Tijdens de opening zet De Jong de QR-codes van de nieuwe monumentenschildjes in werking. De gemeente Hoorn heeft deze zomer honderden monumenteigenaren een schildje toegestuurd en gevraagd deze te bevestigen op hun gevel. Met een smart phone of tablet kan zo extra informatie en beeld worden opgeroepen over de geschiedenis van het pand. “Zo kun je dus ook na Open Monumentendag de monumenten beleven’, zegt De Jong.”

Klassendag
Traditioneel wordt voor kinderen de klassendag georganiseerd. Op vrijdag 8 september maken 200 leerlingen kennis met het 17e eeuws VOC Schip de Halve Maen.

Programmaboekje
Alle activiteiten zijn gratis bij vertoon van een programmaboekje dat verkrijgbaar is bij alle opengestelde monumenten, stadhuis, VVV en musea. Op de dag zelf zijn in de bussen en bij de opengestelde monumenten ook exemplaren verkrijgbaar.

Kijk op https://www.hoorn.nl voor een programmaboekje en lijst van deelnemende monumenten. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur.