Historische kadasterkaarten Hoorn online

Foto: Westfries Archief

HISGIS.nl is een website vol met kadastrale informatie. En nu staan ook gegevens van Hoorn, Wognum, Blokker, Zwaag en Berkhout online, uitgaande van de gemeentegrenzen in 1832.

Het kadaster werd in de negentiende eeuw opgericht. Het houdt sinds 1832 alle wijzigingen in onroerend goed bij. Bijvoorbeeld over de eigenaren en de afmetingen van het perceel. Zo wordt al bijna twee eeuwen lang door het kadaster enorm veel informatie over Nederland verzameld. Op hisgis.nl (HIStorische Geografiche InformatieSystemen) van de Fryske Akademy worden de oorspronkelijke kadasterkaarten van 1832 als digitaal fundament gebruikt. Allerlei nieuwe kaart- en gegevenslagen kunnen hier op worden aangesloten. Op de fundering van 1832 zal zo gaandeweg een wolkenkrabber van historische ruimtelijke data zal verrijzen. De kleinste geografische eenheden, de percelen, vormen een kadastrale kapstok voor veel meer gegevens.

Friesland en een aantal andere gebieden in Nederland hadden zo’n kapstok al. Dit project is gerealiseerd met steun van het Westfries Archief en de Archeologische Dienst van gemeente Hoorn. Alles bij elkaar beslaat verwerkte kadastermateriaal voor Hoorn en omgeving 43 kadasterkaarten en 12.240 percelen. Neem dus een kijkje op hisgis.nl en ontdek uw historische omgeving.