E-Shuttles in Hoorn

Foto: eRUDA.de

Vanaf vrijdag 14 april kunnen mensen met een Wmo-vervoerspas uit Blokker, de Kersenboogerd en binnenstad gebruik maken van een nieuw vervoersmiddel voor korte ritten. Het zijn elektrische auto’s, E-Shuttles, van Regiotaxi West-Friesland die vijftien minuten van te voren zijn te reserveren. De ritten zijn maximaal drie kilometer en kosten één euro.

De BIOS-groep verzorgt voor de regio Westfriesland het Wmo-vervoer. Onderdeel van die aanbesteding was dat bedrijven innovaties moesten aandragen. De BIOS-groep heeft voor Hoorn de kans geboden om het vervoer van korte ritten met zogenaamde E-Shuttles uit te voeren. Wethouder Theo van Eijk: ‘Hiermee willen we inwoners helpen om er makkelijker op uit te gaan. Een korte rit naar bijvoorbeeld het winkelcentrum heb je zo geregeld. De shuttle is binnen vijftien minuten op afroep beschikbaar. En doordat de auto’s 100% groene stroom gebruiken is het bovendien een duurzame manier van vervoer’.

Korte ritjes
De komende vijf jaar rijden er drie E-Shuttles voor mensen met een Wmo-vervoerspas die wonen in Blokker, de Kersenboogerd of binnenstad. Dit zijn de wijken waar bewoners nu ook al de meeste korte ritten met Wmo-vervoer maken. De auto’s zijn op afroep beschikbaar voor korte ritjes van maximaal drie kilometer. Voor een bezoek aan familie of vrienden in de buurt, de huisarts, of het winkelcentrum is het een gemakkelijke manier van vervoer. Het is net als bij de Regiotaxi West-Friesland een deeltaxi-systeem voor maximaal drie passagiers.

Duurzaam
De E-Shuttles zijn Renaults van het type Zoë. Het zijn volledig elektrische auto’s, waarbij de gebruikte stroom 100% groen is. Geen uitstoot van schadelijke stoffen en de auto’s maken geen lawaai. Op de shuttles rijden chauffeurs van WerkSaam Westfriesland. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen een training en gaan aan het werk bij de BIOS-groep.

Reserveren
Van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur rijden de shuttles. Ze zijn te reserveren bij Regiotaxi Westfriesland, 088 – 666 7000, en online via www.regiotaxiwestfriesland.nl. Het is belangrijk dat de rit een kwartier of langer van te voren is gereserveerd. Per enkele reis zijn de kosten één euro. Iedereen die gebruik kan maken van de shuttles, ruim 1700 mensen,  ontvangt hierover een brief en krijgt de eerste rit cadeau.