Compost uit gft-afval

Foto: Gemeente Hoorn

Tijdens de Compostdag op zaterdag 25 maart kunnen inwoners van Hoorn tussen 08.00 – 15.00 uur gratis compost scheppen bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1) en bij de compostering in Purmerend (Netwerk 60-62).

Het gft-afval vormt de basis voor groen gas en compost. Inwoners kunnen een aantal zakken of een aanhanger meenemen om hun compost in te vervoeren. Let wel, het is verplicht om de aanhanger af te dekken met een zeil of net.

HVC en de gemeenten willen met deze actie de inwoner bedanken voor het scheiden van het gft-afval. De etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

Afval scheiden
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

De compostactie van HVC vindt plaats op zaterdag 25 maart van 08.00 – 15.00 uur bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1,1775 RG) en Compostering Purmerend (Netwerk 60-62, 1446 SZ). Het is verplicht om de aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als dit niet gebeurt.