60e Nationale Boomfeestdag

Boomfeestdag
Boomfeestdag
Foto: Gemeente Hoorn

Op woensdag 22 maart plantten de kinderen van de basisschool Dynamis samen met wethouder Theo van Eijk de eerste officiële boom. Zij deden dit in het kader van de 60e Nationale Boomfeestdag met dit jaar als thema ‘Bomen verbinden’.

Vier kinderen werden via een natuurquiz uitgekozen om samen met de wethouder de 1e boom te planten. Na het planten van de eerste boom verdeelden de kinderen zich over de hele straat en gingen bomen en heesters planten.

De 130 leerlingen van de basisscholen De Pontonnier, Montessorischool Hoorn locatie Gording en Dynamis planten in totaal 43 bomen en 2700 heesters.

Wethouder Theo van Eijk: “Ieder kind heeft recht om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld. Je ziet vandaag ook het plezier dat de kinderen hebben. Het is een mooie manier om kinderen op een positieve wijze aan de natuur te verbinden. Om het feest compleet te maken zorgt draaiorgel Topsy ieder jaar voor de muzikale ondersteuning.”

Heeft een boom pijn?
Voor de kinderen biedt de Boomfeestdag de kans om meer over de natuur te weten te komen. Jan Geus van de gemeente Hoorn verzorgt vooraf biologielessen op de deelnemende scholen. Hij krijgt dan vragen zoals ‘Als je in een boom klimt en er breekt een tak af doet dat dan ook zeer bij een boom?’ of ‘Hoe zie je hoe oud een boom is’. Zo gaan de kinderen al met veel betrokkenheid de boom planten.

Groen is leven
Het planten van bomen beperkt zich niet tot alleen de Boomfeestdag. Wethouder Van Eijk vervolgt: “De gemeente Hoorn plant gemiddeld per jaar zo’n 500 a 600 bomen. Of meer als we een bepaalde wijk aanpakken. Bomen zijn zeer belangrijk. Ik zeg altijd ‘groen is leven’. De bladeren van de bomen zuiveren de lucht. We hebben in Hoorn de afspraak om voor iedere boom die wordt gekapt een nieuwe boom terug te planten.”

Beter klimaat
Al sinds1957 planten we, via de Nationale Boomfeestdag, in Nederland bomen en heesters met én voor de nieuwe generatie. Dit was eigenlijk een van de allereerste maatregelen voor een beter klimaat in Europa. Ieder kind heeft recht om op te groeien in een gezonde en duurzame wereld.