Proef de Energiestrijd bij Hoornse horecadeelnemers

Foto: Hampton Roads Partnership

In het kader en ter afsluiting van de Energiestrijd serveren deelnemers van de Puur Hoorn Horeca Energiestrijd ‘klimaatneutrale’ drankjes, hapjes en maaltijden. Gezellig, lekker eten en het besparen van energie gaan namelijk heel goed samen. Proef de Energiestrijd op zondag 12 maart bij de verschillende deelnemers! De organisatie maakt deze avond tevens de winnaar(s) bekend.

Maak kennis met verantwoorde voeding bij De Beiaard, De Klinker, Duvels, The Eighties, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant (ZO) en Local in Hoorn. Met elkaar gaan ze de verborgen milieu-impact te lijf die voeding heeft op bijvoorbeeld water- en energieverbruik maar ook qua CO2-uitstoot.

,,Eigenlijk is voeding een van de heetste hangijzers qua energieverbruik. Zo’n 15 procent van alle energie wordt namelijk verbruikt voor voeding, maar dat betekent ook dat je hiermee veel kunt besparen”, zegt initiatiefnemer Pepik Henneman van Meneer de Leeuw.
Drink bijvoorbeeld een duurzaam geproduceerd biertje en neem deel aan een proeverij bij ZO of schuif aan bij de winterbarbecue met kakelvers, verantwoord en lokaal lekkers bij eetcafé De Klinker, de koploper van de energiestrijddeelnemers. Of geniet van een pannenkoek met lokale ingrediënten bij Koning Pannenkoek, die momenteel tweede in de strijd is. The Eighties, vijfde, gaat liever terug in de tijd om de gasten te laten ervaren dat bewustwording overheerlijk kan smaken. ,,Als je bewust omgaat met het niet willen belasten van het milieu en energie wilt besparen, betekent dat niet dat je niet lekker kunt eten”, aldus chef-kok Mo en Jessica van The 80’s. De chefs van Local Hoorn en JP Coen slaan juist de handen. Ze maken een vergeten groentesoep en een lokale groentespies voor de BBQ. Hierbij serveren zij uiteraard lokaal bier of lokale wijn.

Gelukkig valt de voedselverspilling in de horeca nog wel mee. ,,In totaal wordt 35 procent van het voedsel verspild, waarvan 5 procent in de horeca, maar dit betekent natuurlijk niet dat er geen ruimte is voor verbetering om water en energie te besparen en CO2 impact terug te dringen. Vooral het eten van minder vlees kan de CO2 impact op het bord terugdringen”, aldus Henneman.

De Energiestrijd is een initiatief van innovatieplatform Meneer de Leeuw en Puur Hoorn. Het belangrijkste issue voor de organisatie van de Energiestrijd is klimaatverandering als gevolg van de groeiende CO2 uitstoot. Vanaf 24 november proberen elf horeca-ondernemers zo veel mogelijk energie te besparen door aanpassingen in hun bedrijfsvoering. Om het energieverbruik goed te begrijpen, wordt het verbruik per minuut, kwartier of uur gemonitord. Zo zien deelnemers de impact van bijvoorbeeld CV, verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen.