Jihad in Het Park

Foto: Mark Engelen

Op donderdag 10 november speelde de succesvolle theatervoorstelling ‘Jihad, de voorstelling’ voor meer dan 200 leerlingen in Schouwburg Het Park. Dankzij de financiële bijdrage van de Gemeente Hoorn is het mogelijk om alle scholieren gratis naar deze actuele voorstelling te laten kijken.

Het primair onderwijs en voortgezet onderwijs weten inmiddels de weg naar het theater wel te vinden, maar voor het middelbaar beroepsonderwijs blijft het lastig. Er is geen cultuurgeld beschikbaar voor scholieren, waardoor scholen en leerlingen dit zelf moeten betalen.

Financiële bijdrage
Schouwburg Het Park wil jongeren, die van nature niet naar theater gaan, de kans geven om naar een maatschappelijk relevante voorstelling te komen kijken. Dankzij de financiële bijdrage van de Gemeente Hoorn kunnen leerlingen van het Horizon College Hoorn en Clusius College Hoorn naar ‘Jihad, de voorstelling’ komen kijken.

Radicalisme, identiteit en onwetendheid
‘Jihad, de voorstelling’ vertelt het verhaal van de vrienden Ismaël, Reda en Ben die zich niet meer thuis voelen in Nederland. Ze besluiten naar het Midden-Oosten te vertrekken om zich aan te sluiten bij de jihadisten. De één voelt zich een Superman, de ander een idealist en de derde twijfelt. Eenmaal aangekomen treffen ze een situatie aan die minder heroïsch is dan ze dachten. Dit is geen computerspel, maar echt! Echte kogels en echte mensen.

Grondlegger van de productie is de Belgische schrijver en regisseur Ismaël Saidi, die zelf als jongeman werd geronseld om te vechten in Afghanistan. Door de lichtvoetige toon van zijn stuk worden mensen bij elkaar gebracht. Het stuk verplaatst zich in de belevingswereld van jongeren. Programmeur Hillechien Steenbruggen: “Jongeren hebben dagelijks te maken met een maatschappij waar radicalisering en jihadisme onderdeel van uitmaakt. Deze voorstelling laat zien hoe zo’n proces gaat en geeft handvatten hoe hiermee om te gaan als individu en als maatschappij.”