Crowdfunding Westfries Museum € 50.000 gepasseerd

Foto: Westfries Museum

Het Westfries Museum heeft sinds de terugkomst van de vijf gestolen schilderijen op 7 oktober al meer dan € 50.000 ontvangen om de restauratie van de teruggevonden schilderijen te kunnen financieren. Er is

€ 72.000 nodig om de vijf ernstig beschadigde doeken weer in oude staat te herstellen. De einddatum van de crowdfunding campagne is 13 november 2016.

Donateurs kunnen, afhankelijk van het gedoneerde bedrag, uitzien naar mooie tegenprestaties, waaronder een inbraaktocht in het museum in het donker. En intussen zijn er diverse acties om het streefbedrag binnen te halen. Zo organiseert Rotary Hoorn een snertmaaltijd en bibliotheek Hoorn gaat 50 eurocent van elk verkocht kopje koffie of thee doneren.

‘Het is hartverwarmend hoeveel Westfriezen het museum een goed hart toe dragen.’ Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, voelt zich er enorm door gesteund. ‘We hebben goede hoop dat we het bedrag van € 72.000 gaan halen, maar we zijn er nog niet. ‘De laatst loodjes wegen het zwaarst. En echt, we zijn blij met elke euro die binnen komt.

Beleef de inbraak
Via de website www.voordekunst.nl/wfm kan iedereen een donatie doen. Daar kunt u ook direct zien welke tegenprestatie u krijgt voor het door u gedoneerde bedrag. Zo organiseert het museum een speciale inbraaktocht in het donker door het museum. Deelnemers beleven als inbreker hoe de inbraak geweest moet zijn, bijna 12 jaar geleden. De ‘inbrekers’ krijgen deze avond geen water en brood, maar hapjes en drankjes uit de Gouden Eeuw. Ook een bezoek aan het restauratieatelier, waar restaurateur Ronald de Jager zijn werk zal toelichten, behoort tot de tegenprestaties. U krijgt een stukje van het originele achterdoek van ‘Nieuwstraat in Hoorn’ door Izaak Ouwater als souvenir. Wilt u liever kunstroofexpert Arthurt Brand, die deze zaak in beweging heeft gebracht, ontmoeten? Het bijwonen van een boeiende presentatie van Arthur Brand, met hapjes en drankjes en een ‘meet & greet’, is ook één van de mogelijkheden. En bij een donatie vanaf € 100 komt uw naam of de naam van uw bedrijf bij een van de schilderijen die met uw steun zijn gerestaureerd..

Sponsoring in natura
Het museum wordt ook volop in natura gesponsord. Ad Geerdink is daar heel erg blij mee: We zijn dankbaar voor alle donaties. Onze speciale dank gaat ook uit naar de steun van een aantal bedrijven zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn geweest! ‘Imming Logistics heeft gezorgd voor het professionele transport van de schilderijen. Theatergezelschap Op Roet bracht het prachtige theater bij de feestelijke binnenkomst. De Bondt Grafimedia drukte de flyers en Drukkerij Van Vliet drukte de posters. Unedo printmedia drukte grote posters voor langs de weg en PromoBase verspreidde deze posters door de stad. Cinema Oostereiland en VUE vertonen het promotiefilmpje van de crowdfunding campagne voorafgaand aan de hoofdfilm. Dit promotiefilmpje is gemaakt door Menno van Wees van Grapefruit Moon. Cinema Oostereiland vertoont zaterdag 29 oktober de film Een echte Vermeer, met speciale inleiding van Ad Geerdink.

Acties en giften
Inmiddels zijn er ook diverse acties gaande en zeggen ondernemers giften toe. Rotary Club Hoorn organiseert op woensdag 9 november om 18.00 uur een snertmaaltijd in café JP Coen tijdens de najaarsmarkt. De opbrengst is voor de restauratie van de schilderijen. Voor € 12,50 kunnen liefhebbers onbeperkt snert van topkok Constant Fonk eten, inclusief taaikoek. Betalen bij binnenkomst en vol is vol. ‘We rekenen op een grote opkomst en kunnen 100 man binnen hebben’, vertelt Ivonne Kirschbaum, voorzitter van Rotary Hoorn.
Bibliotheek Hoorn stelt 50 cent van ieder verkocht kopje thee of koffie beschikbaar voor de restauratie van de schilderijen. Stichting De Roode Steen, waarin de restauranthouders van de Roode Steen zich hebben verenigd, stelt € 1000 beschikbaar.

Eerder deze week maakte het muziektrio De Zoete Inval bekend 5 benefietconcerten te willen geven. Voor
€ 500 kan iedereen zijn eigen huiskamerconcert boeken. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de schilderijen. Inmiddels is het eerste concert geboekt. Boeken (en doneren) kan tot 13 november, de uitvoering tot 1 januari. Voor meer informatie: http://wfm.nl/boek-je-eigen-huiskamerconcert/

De finish in zicht
De crowdfunding campagne duurt nog t/m 13 november. U kunt uw donatie doen via www.voordekunst.nl/wfm. Ook staat er bij de ingang van het museum een geldkist waar u uw donatie in kunt doen. Tot dan zijn ook de schilderijen in hun huidige staat te bekijken in het museum. Daarna gaan ze, mits het volledige bedrag is opgehaald, naar de restaurateur. Het museum zal de gerestaureerde doeken in volle glorie in het najaar van 2017 ten toon stellen.