Marie Cécile Thijs portretteert medewerkers Westfriesgasthuis

Foto: Wikimedia

Artsen, verpleegkundigen, de receptionist: portretten van allerlei medewerkers van het Westfriesgasthuis sieren vanaf nu de muren van het ziekenhuis. De portretten zijn gemaakt door fotografe Marie Cécile Thijs, bekend van onder meer eerdere series over beroepsgroepen zoals meester-koks. Op dinsdag 8 november wordt de tentoonstelling feestelijk geopend.

Marie Cécile Thijs legde de ziekenhuismedewerkers vast op indringende, soms confronterende wijze, maar vaak ook met een knipoog. De portretten doen denken aan de schilderijen van de oude Hollandse meesters, en zijn tegelijk volkomen hedendaags.

In totaal hangen er 46 kunstwerken door het hele ziekenhuis: niet alleen portretten, maar ook stillevens. De fotoserie is gemaakt om de nieuwbouw en het oude gedeelte van het ziekenhuis met elkaar te verbinden. “Zonder onze medewerkers is dit gewoon een verzameling stenen. Hun ambacht en toewijding maken dit voor veel mensen toch tot een bijzonder gebouw. De fotoserie is bedoeld als ode aan de mensen die hier werken,” zegt Nils van Mourik, manager Facilitair en Vastgoed. Patiënten, kunstliefhebbers, iedereen is van harte welkom op de officiële opening op dinsdag 8 november van 17.00-20.00 uur. Wel graag even aanmelden via [email protected]

Vervolgen tijden
De foto’s ademen de sfeer van vervlogen tijden uit: de VOC, de Gouden Eeuw en oude Hollandse meesters. Zo zijn de chirurgen vereeuwigd in de stijl van het bekende schilderij ‘De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt. Andere geportretteerden staan afgebeeld met voorwerpen die ze gebruiken in hun werk. Zoals een glazen hart, een lade vol operatie-instrumenten of een telefoon. Het surrealistische karakter van de foto’s lokt diverse reacties uit: de een vindt het prachtig, de ander confronterend. Kortom, het is kunst die de kijker niet onbewogen laat.

Marie Cécile Thijs
Fotografe Marie Cécile Thijs begon op haar elfde met fotograferen. Na een carrière als advocaat pakte ze in 1996 haar oude liefde, weer op. Haar werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Rotterdam. Ze maakt series met portretten en stillevens met titels als White Collar, Cooks en Food Portraits. Haar werk verwijst naar de oude meesters in de schilderkunst, maar is tegelijkertijd modern.

WFG Wegwijzer
De fotocollectie blijft permanent hangen in het ziekenhuis en is vrij toegankelijk. De kunstwerken zijn ook opgenomen in de WFG Wegwijzer, de navigatie-app van het ziekenhuis. Zo kunnen bezoekers precies zien waar ze hangen.