Veel overlast Fonteinkruid Hoornse Hop dit jaar

Foto: Fietsria

De waterplantvelden in de Hoornse Hop hebben afgelopen zomer voor heel wat overlast gezorgd voor de recreatievaart. Doordat de omstandigheden voor de planten zeer gunstig waren, kon het Fonteinkruid flink woekeren. Afgelopen zomer hebben gemeenten en provincie op zeven verschillende plekken in het Hoornse Hop in totaal 115 hectare waterplanten gemaaid.

Bij het meldpunt voor overlast van waterplanten van de gemeente Hoorn kwamen dit vaarseizoen bijna 200 meldingen binnen. Mede op basis van de meldingen zijn de maaigebieden bepaald. Ondanks het maaien hebben veel recreanten overlast ervaren. Gemeenten en provincie willen samen met Rijkswaterstaat komen tot een structureel beheer van de waterplanten.

De provincie en gemeenten hebben eerder dit jaar besloten om ook in 2017 waterplanten te maaien. Maar is er meer nodig. Wethouder Judith de Jong van de gemeente Hoorn: ‘Ondanks het maaien hebben veel recreanten overlast ervaren. De waterplantenvelden breiden zich uit. Wij willen samen dat er een structureel beheer van waterplanten komt en zijn hierover in gesprek met Rijkswaterstaat. Wij vinden dat Rijkswaterstaat als beheerder van het gebied daar ook aan bij moet dragen.’
Veel waterplanten

Dit jaar waren er veel waterplanten in het Hoornse Hop. Door de zachte winter en het natte voorjaar waren de weersomstandigheden voor deze planten gunstig. Daarnaast wordt het water van het Markermeer elk jaar helderder. Ook dat is gunstig voor de groei van waterplanten. In het Hoornse Hop groeit vooral het type Doorgroeid Fonteinkruid. Deze groeit tot aan de oppervlakte van het water. Waterplanten zijn goed voor de ecologie in het Markermeer. Ze zuiveren water en zijn belangrijk voor de aanwezigheid van mosselen, vissen en vogels.

Veel meldingen overlast
Waterplanten, en vooral het Doorgroeid Fonteinkruid, zorgen echter ook voor overlast voor de recreatievaart. De planten kunnen in de schroef terechtkomen of vast komen te zitten aan de kiel. Dit jaar was de overlast in het Hoornse Hop groot. Bij het meldpunt voor overlast van waterplanten van de gemeente Hoorn kwamen bijna 200 meldingen binnen. Er was vooral veel overlast in het gebied tussen Hoorn en Edam, en ook bij Schardam en Warder. Uit de meldingen blijkt dat de waterplantenvelden naar het oosten uitbreiden en dat ook zwemmers in toenemende mate er last van hebben. Wethouder Judith de Jong: ‘We willen iedereen bedanken voor zijn melding. Dat helpt ons om de noodzaak om dit op te lossen onder de aandacht te blijven brengen bij Rijkswaterstaat.’

Waterplantenmeldpunt
Men kan overlast van waterplanten in het Hoornse Hop melden via de website van de gemeente Hoorn: www.hoorn.nl/overlastwaterplanten. Het meldpunt wordt mede gebruikt om te bepalen waar de meeste overlast is en waar dus ook gemaaid moet worden.