Meer mensen aan het werk door horeca- en bouwopleiding

Foto: D vdM

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om meer mensen met een bijstandsuitkering op te leiden. Nog dit jaar wil het college een bouwopleiding bij Espeq en een horeca-opleiding bij Frsh0229 voor in totaal 40 mensen aanbieden. Daarmee krijgen meer mensen een baan en zijn er minder uitkeringen nodig.

De gemeenteraad heeft voor de lange termijn extra geld beschikbaar gesteld om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om hieruit de twee opleidingstrajecten te betalen. Dit is bovenop de activiteiten die WerkSaam Westfriesland uitvoert om meer mensen aan werk te helpen.

Wethouder Judith de Jong: ‘Met deze opleidingen bieden we een grote kans op werk. De ervaringen uit de regio zijn positief over deze opleidingen. Veel mensen hebben na het afronden van de opleiding een passende baan.’

Vraag naar geschoold personeel
De economie herstelt zich langzaam en de activiteiten in de horeca en bouw nemen merkbaar toe. De vraag naar horecamensen, metselaars, timmerlieden, tegelzetters, houtbewerkers en vooral schilders stijgt. Ook in Westfriesland zijn doorlopend vacatures voor deze vaklieden. Maar de instroom van leerlingen in het vakonderwijs blijft achter. Daarom hebben Espeq en Frsh gesprekken gevoerd met WerkSaam Westfriesland en de gemeente Hoorn over hoe ze meer mensen kunnen opleiden.

De opleidingen
De opleiding bij Espeq duurt tweeënhalf jaar. In totaal kunnen acht mensen met een bijstandsuitkering zonder startkwalificatie de opleiding volgen. Het gaat om een leerwerktraject, waarbij de deelnemers in ieder geval tijdens hun opleiding gegarandeerd een baan hebben. Bij Frsh0229 kunnen 32 mensen een horeca-opleiding volgen van in totaal één jaar. Het bestaat uit drie maanden les, drie maanden stage en daarna werk en begeleiding vanuit Frsh0229. Na het behalen van hun diploma zijn de deelnemers klaar om volledig aan het werk te gaan.

Win-win
Het succesvol afronden van een opleiding en het krijgen van een baan zorgt ervoor dat iemand niet meer van een bijstandsuitkering hoeft te leven. Voor de gemeente betekent dit dat er minder uitkeringen nodig zijn. Bij de bouwopleiding stopt de uitkering al na drie maanden. Bij de horeca-opleiding is dat na zes maanden. Dat betekent dat de opleidingskosten van 246.000 euro snel terug verdiend zijn.

Iedereen aan het werk
Sinds vorig jaar biedt de gemeente Hoorn extra hulp voor ZZP’ers , jongeren, 45-plussers met een bijstandsuitkering, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden zonder uitkering. Doel is dat zoveel mogelijk mensen een baan hebben en niet afhankelijk zijn van een uitkering. Aan het einde van dit jaar wordt dit geëvalueerd en bekeken of dit ook in 2017 verder kan gaan.

Het vervolg
Op dinsdag 13 september staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het voorstel op 27 september. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, kunnen de opleidingen nog dit jaar beginnen.