Nog geen besluit over toekomst witte vloot

Foto: Gemeente Hoorn

De Hoornse raad heeft op dinsdag 12 juli geen besluit genomen over het voorstel van het college over de toekomst van de riviercruise in Hoorn. Wel nam de raad 4 moties aan om het college een richting mee te geven voor de uitwerking van een nieuw voorstel.

Op verzoek van de raad werkte het college van B en W een voorstel uit voor de toekomst van de riviercruise in Hoorn. Een onderzoek naar Visserseiland Zuid en de Nieuwe Wal als uitbreidingslocaties maakt onderdeel uit van het van het voorstel. Het college stelde voor om de groei van het aantal riviercruiseschepen mogelijk te maken op de locatie Nieuwe Wal. Daarnaast zou het Oostereiland in gebruik moeten blijven voor de riviercruise, onder de voorwaarde dat hier ook walstroom wordt aangelegd. En ook zou het Houten Hoofd als aanmeerplek kunnen vervallen op het moment dat de nieuwe steiger.

Voorstel toekomst riviercruise
Mede op basis van inbreng van belanghebbenden en omwonenden kwam het college tot de conclusie dat de Nieuwe Wal het meest geschikt is als uitbreidingslocatie van de witte vloot. Het college is van mening dat het Oostereiland in gebruik moeten blijven voor de riviercruise. Wel vindt het college de aanleg van walstroom noodzakelijk. Op het moment dat de nieuwe steiger zou zijn aangelegd, zou het Houten Hoofd vervallen als aanmeerplek voor de witte vloot.

Raad geeft richting
Tijdens een uitgebreide bespreking van het voorstel in de algemene raadscommissie van dinsdag 5 juli bleek al dat de raadsfracties zich niet konden vinden in het voorstel. Geen van de varianten voor de nieuwe aanmeerlocaties uit het voorstel van het college kon op voldoende draagvlak rekenen. De raad besloot daarom dat het voorstel niet rijp was voor besluitvorming, maar wilde het college wel richting mee geven over de toekomst van de riviercruise, de walstroom en de bussenproblematiek. Deze richting kan het college gebruiken voor de uitwerking van een nieuw voorstel.

Na een uitvoerige behandeling en debat kan geconcludeerd worden dat het Oostereiland een aanmeerlocatie blijft voor de riviercruisevaart. Voorgestelde locaties De Nieuwe Wal en Vissereiland kunnen niet op draagvlak in de raad rekenen. Mogelijk kan in de toekomst de haven in De Schelpenhoek een rol spelen als aanmeerlocatie, hierover is een motie aangenomen.

Wethouder Bashara zegde de raad toe eind derde, begin vierde kwartaal 2016 met een voorstel voor de bussenproblematiek op het Visserseiland te komen.

Aangenomen moties
Om richting te geven dienden de raadsfracties samen 14 moties in. Uiteindelijk nam de raad 4 moties aan.

• Toekomst riviercruise Hoorn (ingediend door Fractie Tonnaer, HOP, Hoorn Lokaal, Hoorns Belang, Hoornse Senioren Partij en de VVD)
Via de motie wordt het college verzocht om in gesprek te gaan met de eigenaar van de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn over de mogelijkheid om hier riviercruiseschepen aan te leggen en deze plek te gebruiken als busoverstapplaats
Voor de motie: PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, VOCHoorn, Hoornse Onafhankelijke Partij, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer, Hoorn Lokaal en Jong en Oud voor Hoorn.
Tegen de motie: D66 en SP
• Extra investeringen witte vloot op te brengen door witte vloot (ingediend door CDA, VVD en Hoorns Belang)
De motie spreekt uit dat extra investeringen en kosten die voor de witte vloot gemaakt worden ook zoveel mogelijk door de witte vloot moeten worden opgebracht.
Voor de motie: PvdA, VVD, CDA, Hoornse Onafhankelijke Partij, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer en Jong en Oud voor Hoorn
Tegen de motie: SP, D66, GroenLinks, VOCHoorn en Hoorn Lokaal
• Motie aanleggen walstroom (ingediend door GroenLinks, D66 en Hoorns Belang)
Via de motie wordt het college verzocht om zo spoedig mogelijk walstroom aan te leggen aan het Oostereiland en het gebruik hiervan te verplichten.
Voor de motie: PvdA, D66, VVD, CDA, GroenLinks, VOCHoorn, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer en Jong en Oud voor Hoorn
Tegen de motie: SP, HOP en Hoorn Lokaal
• Motie walstroom (ingediend door VOCHoorn en Hoorn Lokaal)
Via de motie wordt het college verzocht om binnen twee maanden te komen met een plan voor walstroom op het Oostereiland.
Voor de motie: PvdA, D66, VVD, CDA, GroenLinks, VOCHoorn, Hoornse Onafhankelijke Partij, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer, Hoorn Lokaal en Jong en Oud voor Hoorn
Tegen de motie: SP