Steiger 1 omgedoopt tot Compagniesteiger

Foto: Gemeente Hoorn

Op zondag 10 juli doopte wethouder Ben Tap de vernieuwde Steiger 1 op het Oostereiland om tot Compagniesteiger. Ook werd de nieuwe opstapplaats voor de Watertaxi Hoorn aan de Vismarkt feestelijk in gebruik genomen.

De oude Steiger 1 werd dit jaar compleet vernieuwd tot een volwaardige aanmeerplek voor riviercruiseschepen, naar voorbeeld van de Rouaanse Steiger aan het begin van Oostereiland. Dit met hulp van een subsidie van 2 ton van de Provincie Noord-Holland. De naam Compagniesteiger werd bedacht door de naamgevingscommissie, een onafhankelijke commissie die de gemeente adviseert. De naam verwijst naar de Noordse compagnie, die in de 17e en 18e eeuw drie traankokerijen op het Oostereiland had. Een traankokerij is een werkplaats waar vroeger walvistraan werd bereid.

Nieuwe opstapplaats watertaxi
Na de onthulling van de nieuwe naam voor de Compagnie Steiger werd ook de nieuwe opstapplek voor de Watertaxi Hoorn aan de Vismarkt officieel in gebruik genomen. De watertaxi heeft nu acht opstapplaatsen; bij Volt en Oranje Buiten bij de Schelphoek, bij het kantoor van de Watertaxi en bij de brug op het Oostereiland, bij restaurant ZUID op Visserseiland, bij het ABC-terrein, bij parkeergarage ’t Jeudje en nu ook bij de Vismarkt in de binnenhaven.

Havenstad
‘De haven is één van de mooiste en belangrijkste plekken en voorzieningen van onze stad. Als gemeente hebben wij de afgelopen jaren daarom veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de haven en in de ontwikkeling van onze stad aan het water. En als echte haven- en waterstad blijven we dat de komende jaren natuurlijk ook doen. Dat doen we niet alleen, maar samen met de stad. Dat laat een ondernemersinitiatief als de watertaxi ook zien. Zo werken we samen aan het versterken van onze positie als één van de mooiste steden aan het Markermeer,’ aldus wethouder Ben Tap.