Intermaris kiest voor duurzame oplossing tegen wateroverlast

Foto: Intermaris

Een ingenieuze klus onder de woningen in het Venenlaankwartier in Hoorn. Woningcorporatie Intermaris laat via een op afstand bestuurbare boor drainage aanleggen. Een snelle oplossing met weinig overlast voor de huurders want er wordt geen buis door alle tuinen gegraven. Via een scherm wordt in één keer een drainagebuis van de Venenlaan tot de Willemsweg aangebracht.

Alsof het een computerspel is. Zo bedient de medewerker van Van Lenthe, het bedrijf dat de klus uitvoert, de afstandsbediening van de boorinstallatie. Een beetje naar links, naar rechts of onder een leiding door. Met een zender in de boorkop ontwijkt hij alle obstakels die in de grond liggen zoals leidingen en funderingen. Door het toepassen van de techniek van gestuurd boren is het mogelijk één lange drainagebuis vlak onder de fundering aan te brengen. Dit gebeurt vanaf de kopgevels van een bouwblok waardoor de overlast voor bewoners zeer klein is. Zowel aan de Venenlaan als aan de Willemsweg werd een boorgat gemaakt. Vervolgens komt er een reeks van boorstangen onder de woonblokken. Nadat de boorkop naar de andere zijde van het woonblok is geboord, wordt de drainagebuis aangekoppeld. De boorkop wordt teruggetrokken waarmee de drainagebuis onder alle woonblokken wordt getrokken. De drainagebuis wordt daarna aangesloten op de riolering.

Duurzame oplossing tegen wateroverlast
Intermaris wil met de drainage het grondwaterpeil beter reguleren en koos voor deze definitieve en duurzame oplossing. Tijdens een periode van veel regen hadden bewoners water in de kruipruimte staan. Dit veroorzaakte soms vochtoverlast in de woningen. De drainagebuis voert nu snel toestromend water af naar het riool.

Werkzaamheden
In maart startte de woningcorporatie met een grote duurzame klus in het Venenlaankwartier. Bij 208 huurders isoleert Intermaris de woning, plaatst zonnepanelen, nieuwe kozijnen met HR++ glas en voert onderhoudswerkzaamheden uit. Intermaris startte in 2014 het project Duurzaam Wonen. In drie jaar tijd verlaagt de corporatie voor bewoners van 2.500 woningen de energierekening: 1.500 krijgen een B-label en 1.000 een A-label.