Renovatie Sterflats Hoorn afgerond

Foto: Intermaris

Zeven jaar duurde het traject. En het ging niet altijd zonder slag of stoot. Maar afgelopen zaterdag hieven bewoners, Intermaris en gemeente voldaan het glas: de renovatie van de Sterflats is voltooid. 316 sociale huurwoningen zijn grondig opgeknapt, 60 woningen zijn nieuw gebouwd en de woonomgeving wordt ook nog sterk verfraaid. Petra Hania van Intermaris: ‘Het samenwerken met de huurdersvereniging was de sleutel tot dit succes.’

De woningen zijn onder meer voorzien van nieuwe keuken, badkamer, isolatie, ramen, deuren en goede klimaatbeheersing. Het omvangrijke traject is in fases uitgevoerd. ‘Verbeterpunten namen we voortdurend mee. Het proces verliep steeds vlotter, de overlast werd steeds beheersbaarder’, vertelt projectleider Petra Hania van Intermaris. ‘Mijn mooiste moment? Dat binnen één dag 95% van de huurders goedkeuring gaf voor de renovatie van Sterflat 1. Nu zaten we écht op dezelfde lijn.’

Omslag
Dat was inderdaad – op z’n zachtst gezegd – wel eens anders geweest. Toen Intermaris in 2009 haar intenties uitsprak om de Sterflats te slopen voor nieuwbouw, kwamen verhuurder en gemeente lijnrecht tegenover de huurders te staan. Désirée te Nuijl van de huurdersvereniging: ‘Zonder in details te treden: het was een behoorlijk valse start. Uiteindelijk werd er gelukkig wél naar ons geluisterd. Achteraf kan ik Intermaris een welgemeend compliment maken over de omslag die toen is ingezet.’

Trots
De huurdersvereniging, gemeente en Intermaris gingen als gelijkwaardige gesprekspartners om tafel. Daarna klaarde de lucht snel. Het traject kreeg een positieve impuls en zie hier het resultaat. ‘Meer dan 350 sociale huurwoningen op een van de mooiste locaties van Hoorn. Hier gaan de komende decennia vele mensen héél prettig wonen’, aldus Désirée. Petra vult aan: ‘Eens te meer is bevestigd dat samenwerking met huurders onmisbaar is om tot de beste oplossingen te komen. Wij zijn trots op hen. Deze borrel is dik verdiend!’