Hoornse basisscholen ruimen zwerfafval op

Foto: Nebrius

Geen troep op de stoep en geen plastic soep! Willen we dat niet allemaal? Zwerfafval is een groot probleem. Samen kunnen we er wat aan doen. Daarom houden 3 Hoornse basisscholen met totaal 487 leerlingen op 1, 7, 9 en 14 juni zwerfafval opruimacties.

Aan de opruimacties is een educatief programma gekoppeld van Nederland Schoon. Zij leren onder andere over de afbraaktijden van verschillende soorten afval. Wist je bijvoorbeeld dat de afbraaktijd van een bananenschil 1 jaar is en van een blikje wel 50 jaar? Plastic heeft zelfs een oneindige afbraaktijd, wat desastreuze gevolgen heeft voor zeedieren.

Bij basisschool de Zonnewijzer in de Grote Waal sloot het project meteen aan bij een idee van de leerlingenraad. Zij buigen zich over praktische oplossingen, zoals waar het afval naar toe moet en wat je kunt doen om zo weinig mogelijk afval te produceren.

Het project is een pilot die vanuit MAK Blokweer met de basisscholen wordt uitgevoerd, in samenwerking met de gemeente Hoorn. De bedoeling is dat in 2017 meer Hoornse basisscholen mee kunnen doen, dan zullen de opruimacties plaatsvinden rondom de Landelijke Opschoondag in maart.