Verkeersveiligheid Veliusbrug aangepakt

Foto: Google streetview

De aanpassingen die vorig jaar zijn uitgevoerd aan het kruispunt Draafsingel/Pakhuisstraat/Johan Messchaertstraat hebben een positief effect op de beleving van de verkeersveiligheid op die kruising. Er moet nog wel worden gekeken of het mogelijk is de slinger in de Johan Messchaert-straat aan te passen ter wille van grote vrachtauto’s en autobussen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van B en W bij de evaluatie van de uitgevoerde maatregelen.

In juli 2015 is het kruispunt bij de Veliusbrug aangepast om de verkeersveiligheid voor met name scholieren te bevorderen. Op het programma stonden het aanbrengen van opstelruimte voor fietsers vanuit de richting Pakhuisstraat, vergroting van de middengeleider (waardoor meer ruimte ontstaat voor voetgangers die moeten wachten) en plaatsing van een waarschuwingslicht op de middengeleider.

Gevoel van veiligheid verbeterd
Wethouder Samir Bashara: ‘De leerlingen van de basisscholen in Hoorn-Noord en de binnenstad geven aan dat zij de nieuwe rode asfaltstrook veiliger vinden. Zo zegt de helft van groep 7/8 van de Montessorischool dat er nu meer ruimte voor ze is en dat zij minder last hebben van fietsers en auto´s die afslaan. En dat was precies de bedoeling.
De verkeerskundigen van de gemeente en de vervoersbedrijven zijn het er in zijn algemeenheid over eens dat het probleem is opgelost. Wel geven zij aan dat autobussen en grotere vrachtwagens de slinger in de Johan Messchaertstraat niet goed kunnen maken. Hierdoor wordt de kant van de weg stuk gereden. Dat vraagt nog om een oplossing.’

Knipperbol werkt nu goed
Wat voor verwarring zorgde was de werking van de knipperbol. Die moest fietsers attenderen op groen licht voor verkeer vanuit de tegenovergestelde richting. In de praktijk bleek de knipperbol niet goed te werken en dat zorgde voor verwarring. Inmiddels functioneert de knipperbol zoals bedoeld.

Verkeerseducatie
Met de nieuwe inrichting is een aantal punten nog niet (volledig) opgelost. Zo zijn er nog altijd fietsers die tegen de richting in en rechtsaf door het rode licht rijden. Ook zijn er fietsers die vanuit de Johan Messchaertstraat rechtsaf slaan en via de stoep rijden om zo het verkeerslicht te vermijden. Tegen dit gedrag is weinig meer te doen dan het geven van verkeerseducatie op de scholen.
Wethouder Bashara: ‘Zodra we klaar zijn met de opknapbeurt van de Eikstraat gaan we samen met Veilig Verkeer Nederland het programma Veilige Schoolomgeving opstarten. Daarbij kijken leerlingen samen met school en ouders uitgebreid naar goed en fout gedrag van leerlingen en ouders in de omgeving van de school. Daar kunnen we allemaal van leren!’