Natuurspeelterrein Grote Waal geopend

Foto: Gemeente Hoorn

Wethouder Theo van Eijk heeft samen met leerlingen van basisschool De Zonnewijzer het natuurspeelterrein in de Grote Waal geopend.

In totaal maakten 26 enthousiaste kinderen vorige week een nestkastje onder de leiding van Stichting Netwerk en leverancier van het materiaal Evert Ros. Tijdens de opening hebben de leerlingen samen met de wethouder de nestkastjes opgehangen. “Het terrein is een leuke en educatieve plek geworden voor jong en oud, waar je kunt spelen en wandelen. En waar nu ook veel vogels te zien zullen zijn”, aldus Theo van Eijk. De speelplek ligt achter Sterflat 3 aan de Astronautenweg. Bewoners hebben in een werkgroep meegedacht over de inrichting. Het resultaat is nu dus te bewonderen.

Samenwerking
Diverse organisaties hebben meegeholpen aan dit project. De Koninklijke natuurhistorische vereniging (KNNV), afdeling Hoorn/West-Friesland, was tijdens de timmerdag op 8 april aanwezig op de school. Douwe Greydanus en Jan Marbus gaven de kinderen les over vogels, nesten en de natuur. Daarna konden de kinderen erop los timmeren.

Daarnaast zal de KNNV de nestkastjes gaan beheren. Dat doen zij door de nestkastjes regelmatig te controleren en na gebruik te legen, zodat er elk jaar er een nestje in kan komen. Intermaris Hoeksteen heeft toestemming gegeven om de 26 nestkastjes op te hangen aan het gebouw.
Waarom een natuurspeelplek?

In de gemeente Hoorn zijn natuurspeelplekken bij MAK Blokweer, in het Muntpark en bij de Jules Verneschool. Deze worden zeer goed gebruikt en roept positieve reacties op. Een natuurspeelplek zorgt voor variatie in het speeltuinaanbod. Bovendien is het ook leerzaam: kinderen komen er in contact met de natuur waardoor ze haar beter leren kennen, waarderen en respecteren. Voldoende redenen om een natuurspeelplek te maken waar kinderen uit de Grote Waal gewoon veel (beweegplezier) hebben.

Wat kun je doen op het nieuwe speelterrein?
Het is een plek geworden waar de kinderen de natuur kunnen ontdekken en lekker vies worden. Ook voor volwassenen wordt het een mooie plek om te wandelen, te sporten en te genieten van de natuur. Er zijn een aantal eilandjes gemaakt met water eromheen waar kinderen naartoe kunnen via stappalen, een boomstambrug en een spannende touwbrug. Er is een heuvel met een waterpomp. Hier vanaf stroomt water via speelzand de heuvel af. Met hergebruik van oude stenen uit de buurt zijn stapelmuurtjes gemaakt. Ook de stammen van bomen die elders op de Astronautenweg zijn gekapt zijn in de speelplek gebruikt.

Nu nog mooi groen worden
December 2014 is de firma ‘De Twee Heren’ uit Grootebroek gestart met de aanleg van het natuurspeelterrein achter Sterflat 3. Op het inzaaien van gras en kruiden na is het werk nu klaar. Het moet nog mooi groen worden, maar er kan al gespeeld worden.