Hoorn verbiedt oplaten ballonnen tijdens evenementen

Foto: Hojusaram

Tijdens evenementen in Hoorn mogen geen ballonnen meer opgelaten worden. Dat besloot de Hoornse raad op dinsdag 8 maart 2016. Ook besloot de gemeenteraad het oplaten van wensballonnen te verbieden.

Hoorn Lokaal diende de motie over het oplaatverbod voor ballonnen in, samen met de fracties van GroenLinks, D66, CDA, PvdA en Hoorns Belang. Volgens deze partijen veroorzaken ballonnen in de natuur dierenleed en vervuiling. Daarbij kunnen wensballonnen ook brand veroorzaken. Ook de verspilling van het schaarse gas helium, dat vaak in de ballonnen zit, is een reden voor de fracties om de motie in te dienen.

Aanvankelijk stelden de indieners van de motie voor om ook een verbod op het uitdelen van ballonnen tijdens evenementen in te stellen. Dit onderdeel ging een meerderheid van de raad echter te ver.

Uiteindelijk stemde de fracties van Hoorn Lokaal, GroenLinks, D66, CDA, PvdA, SP, Hoorns Belang, de Hoornse Seniorenpartij, HOP, Jong & Oud voor Hoorn voor de motie waarin zij het college verzoeken om het oplaten van ballonnen tijdens evenementen en het oplaten van wensballonnen te verbieden.

De motie werd aangenomen met tegenstemmen van de fracties VVD, VOCHoorn en Fractie Tonnaer.

Wanneer het verbod precies ingaat is op dit moment nog niet bekend. Zodra duidelijk is wanneer de Algemeen Plaatselijke Verordening wordt gewijzigd en het verbod ingaat, maakt de gemeente Hoorn dit bekend.