Yad Vashem onderscheiding voor Gré Visser

Foto: Hannah Milde

Op donderdag 3 december heeft Hoornse ereburger mevrouw Gré Visser postuum de Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ ontvangen. Dat gebeurde in Rotterdam.

De onderscheiding is een eretitel die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden, die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. Mevrouw Visser zette haar eigen leven op het spel om het leven van Joodse medeburgers te redden. Haar naam staat voor altijd gebeiteld in de Eremuur van Yad Vashem in Jeruzalem.

Mevrouw Gré Visser is in 2012 op 95-jarige leeftijd overleden. Een jaar daarvoor werd zij in Hoorn benoemd tot ereburger, wat de hoogste eretitel in Hoorn is. Nu mocht haar familie in Rotterdam de Yad Vashem onderscheiding ontvangen uit handen van de Israelische ambassadeur.

In de Tweede Wereldoorlog heeft mevrouw Visser onder zeer moeilijke omstandigheden veel onderduikers een schuilplaats geboden in haar woning aan het Grote Oost 35. Zelfs nadat ze werd opgepakt en maar ternauwernood ontsnapte, nam ze het risico opnieuw om onderduikers te helpen. Wederom met groot gevaar voor eigen leven.

In 2011 heeft zij haar verhaal in boekvorm uitgebracht. Het boek heet ‘Toen was ik Greetje van Hoorn…nu Gré Visser’.