Natuur voor iedereen!

Foto: MAK Blokweer

Als onderdeel van de jaarlijkse Kern met Pit-wedstrijd, waarin buurten worden uitgedaagd om een idee voor hun leefomgeving binnen één jaar te realiseren, heeft MAK Blokweer het afgelopen jaar gewerkt aan het project ‘Natuur voor iedereen!’. Afgelopen week werden de laatste puntjes op de I gezet en het project is nu voltooid.

Het doel van het ‘Natuur voor iedereen!’-project was om nieuwe zitgelegenheid te creëren voor de bezoekers van MAK Blokweer, zodat deze even rustig kunnen zitten om de natuur in zich op te nemen. De aanleiding hiervoor was dat de bestaande zitplekken niet alleen te weinig variatie boden, maar dat ze ook hard aan vervanging toe waren. De picknickbanken op het terras, waar de meeste bezoekers zitten, waren deels verrot. De technische dienst heeft in de loop van het jaar niet alleen nieuwe picknickbanken in elkaar gezet, maar van het nog bruikbare hout van de oude banken ook een aantal kleine tafeltjes gemaakt.

De kroon op het project is een prachtige schommelbank, die in de vlindertuin is geplaatst. Deze is speciaal bestemd voor bezoekers met een beperking, die regelmatig met de dagbesteding naar MAK Blokweer komen. Voor hen is de schommelbank een rustig, vredig plekje waar ze in alle rust kunnen ervaren wat er om hen heen groeit en bloeit.

De verwezenlijking van dit project was niet mogelijk geweest zonder de hulp van alle vrijwilligers van de Technische Dienst. In het bijzonder Wouter Rijksen, een ‘MAKker’ in hart en nieren, die al sinds het vroegste begin werkzaam is bij MAK Blokweer en ondanks zijn leeftijd – hij is 74 – nog altijd klaar staat om de handen uit de mouwen te steken. Zijn 12,5 jarig jubileum als vrijwilliger valt mooi samen met het voltooien van ‘Natuur voor iedereen!’. Zoals de schommelbank de kroon is op het project, is het project de kroon op zijn werkzaamheden. Ook Stichting Omring heeft een mooie bijdrage geleverd: zij zamelden met een verkoopmarkt geld in voor de schommelbank.

Met ‘Natuur voor iedereen!’ is er voor een grote verscheidenheid aan bezoekers een plekje gemaakt. Het project mag dan ook zeker als geslaagd worden beschouwd. Nu is het afwachten op het oordeel van de jury van Kern met Pit. De winnaar wordt mede gekozen op basis van de publieksstemmen, die in oktober en november zijn uitgebracht. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in maart 2016.