Astronomie versus Astrologie

Foto: Frances Lane

Babyloniërs deden er niet zo moeilijk over maar tegenwoordig is er nogal wat verschil tussen de manier waarop de wetenschapper en de voorspeller de hemel bekijken. Jos Lankreijer gaat tijdens een interessante lezing op 11 december de gespannen relatie die er tussen Astronomie en Astrologie heerst niet uit de weg.

Het valt niet te ontkennen dat de astronomie veel te danken heeft aan de astrologie. Waar zouden de astronomen zijn als astrologen in de oudheid niet waren begonnen met het gedetailleerd waarnemen van de hemel? Vanaf het begin van de 18e eeuw raakt de astrologie echter op de achtergrond, terwijl de astronomie een hoge vlucht neemt. Maar de astrologie is weer helemaal terug. En sindsdien vliegen astronomen en astrologen elkaar in de haren.

In de lezing worden de basisprincipes van de astrologie uitgelegd. We leren onderscheid maken tussen ‘sterrenbeelden’ en ‘tekens van de dierenriem’. Begrippen als ‘ascendant’, ‘descendant’ en ‘huizen’ worden verduidelijkt. We leggen uit wat een ‘echte’ horoscoop is in de ogen van serieuze moderne astrologen.

Maar natuurlijk worden ook de gangbare bezwaren tegen de astrologie behandeld. En we gaan op zoek naar bewijzen voor de werkzaamheid van de astrologie. De conclusie zal zijn dat astronomen en astrologen elkaar eigenlijk niet in de weg zitten; het zijn eerder de psychologen die zich zorgen moeten maken.

De lezing begint om 20.00 uur in de Zwarte Olifant aan de Nieuwe Noord in Hoorn. Entree: 4,- reserveren gewenst op 06-21419111.