‘Man in de boomgaard’

Foto: Kunstenaarsvereniging Hoorn

Van 6 tot en met 20 december is in de Boterhal in Hoorn een expositie van de onlangs overleden Gijs Roijaards. Alex de Vries opent de tentoonstelling met een voordracht over Gijs Roijaards.

Gijs Roijaards is beeldend kunstenaar. Na een kort verblijf aan de Gerrit Rietveld Academie en Ateliers ’63 ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot kunstschilder en kleurenspecialist. De afgelopen dertig jaar woonde en werkte hij in Hoorn. Zijn schilderijen bevinden zich in de collectie van de Gemeente Hoorn en in tal van particuliere verzamelingen. In de publieke ruimte van Hoorn is een aantal van zijn kleurentoepassingen te vinden.

In de expositie staan twee grote projecten centraal. De schilderijen die Gijs gedurende vier jaar in een verwilderde boomgaard nabij Hoorn maakte. In de vormentaal van de takken wordt het leven weerspiegeld. Maar ook werkte Gijs jarenlang aan een nieuwe visie op kleur, waarin de digitalisering en internationalisering van onze maatschappij beter tot uitdrukking komen.

“Tegenwoordig ben ik alleen nog maar met kleur bezig. Ik schilder helemaal niet meer. Kleuren hebben veel invloed op je stemming, op de manier waarop je in het leven staat. Ons lichaam weet alles, ook van kleur, maar ons bewustzijn staat in de weg. Dat houdt alles tegen, omdat het controle wil houden. Het lichaam is veel beter in staat tot het zien van het zijn”.

Afgelopen zomer werd bekend dat Gijs ongeneeslijk ziek is. “Het leven heeft me veel gebracht, ik heb er van genoten en ben dichter bij mezelf gekomen. Ik vind het belangrijker herinnerd te worden als plezierig mens, dan dat men zich alleen mijn kunst herinnert. Maar het kunstenaarschap heeft mij een levensvervulling gebracht”.

De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 6 december 2015 van 14.00 – 17.00. ‘Man in de boomgaard’ is te zien van zondag 6 t/m zondag 20 december.