Kaap Hoornvaarders uitgezwaaid

Vertrek 4 schepen
Vertrek 4 schepen
Foto: Pr Gemeente Hoorn

Dinsdag is kapitein en bemanning van de Bark Europe vanuit Hoorn vertrokken voor hun reis naar Kaap Hoorn. Kapitein Gaastra en bemanning zullen, in navolging van de historische reis om de Kaap, naar Chili varen om daar zelf de Kaap te ronden.

In de Oosterkerk was dinsdag een speciale bijeenkomst voor de start van deze historische tocht. Wethouder Ben Tap heeft hen daarna op de Veermanskade in Hoorn uitgezwaaid en een goede tocht gewenst. Ook heeft hij de Hoornse vlag overhandigt zodat de EUROPA deze kan laten wapperen als zij Kaap Hoorn rondt. Kapitein en bemanning vertrokken met vier platbodems op weg naar de Rede van Texel waar de Bark EUROPA op hen ligt te wachten. Woensdag zal het schip vanaf Texel beginnen aan deze bijzondere reis.

In de Gouden Eeuw vertrokken veel expedities vanuit Hoorn richting het Oosten. Tijdens één van deze geheime expedities voeren kapitein Schouten en koopman LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn uit om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken. Na ruim een half jaar, op 29 januari 1616, rondden zij het zuidelijkste puntje van Chili en vernoemden zij deze kaap naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn hoort bij de geschiedenis van Hoorn en heeft er mede voor gezorgd dat onze stad internationaal bekend is.

De Bark EUROPA met kapitein Klaas Gaastra gaat deze historische reis nog een keertje overdoen. Via Portugal, Canarische Eilanden en Brazilië is het de bedoeling dat de Bark Europa begin december 2015 Kaap Hoorn bereikt. 400 jaar geleden woonden Schouten, LeMaire en hun bemanning vóór hun vertrek nog een dienst bij in de Oosterkerk. Kapitein Gaastra en zijn bemanning doen dit, 400 jaar later, ook.

Voor meer informatie: facebook of barkeuropa.nl.