Bronzen beitel van 3000 jaar oud en drie skeletten in grafheuvel gevonden

Skelet 'Mark'
Foto: Provincie Noord-Holland

Bij archeologisch onderzoek op het toekomstig tracé van de N23 Westfrisiaweg is ter hoogte van de Binnenwijzend in Westwoud een grafheuvel uit de bronstijd ontdekt. Archeologen vonden drie skeletten in de randen. Ook vond men een Duitse 3000 jaar oude bronzen beitel.

De helft van de heuvel is intact. Aan de voet van de heuvel vonden de archeologen de beitel. De vondst van de beitel roept vragen op. Hoe is dit voorwerp in West-Friesland terechtgekomen?

Bronzen beitel

Vondst Duitse beitel West-Friesland

“Dit type beitel, zo mooi bewaard gebleven, is een unieke vondst in Nederland. Brons was zeldzaam in die tijd en dergelijke voorwerpen werden bij het verlaten van een plek in de grond gestopt (een verlatingsritueel). Vanwege het bijzondere karakter van de beitel is deze destijds misschien in de grafheuvel begraven, als gift aan de overledenen”, vermeldt de provincie Noord-Holland.

Skeletten

skelet grafheuvel westfrisiawegDe skeletten zijn meegenomen voor verder onderzoek. Van één skelet is vastgesteld dat het van een vrouw is. De archeologen hebben haar de naam Femke gegeven. Aan het gebit is te zien dat zij een oudere vrouw was. Alleen haar bovenlichaam en linkerbeen zijn bewaard gebleven. Het graf was behoorlijk verstoord, waarschijnlijk tijdens uitbreiding van de grafheuvel.

Grafheuvel

 

Grafheuvels waren soms generaties in gebruik en werden bij elke nieuwe begraving weer uitgebreid, dus groter en hoger gemaakt.
In een tweede graf werd een skelet in hurkhouding gevonden. Op het moment is nog niet duidelijk of dit een man of vrouw was en ook de houding van het skelet roept vragen op. In de kuil zelf was namelijk genoeg ruimte om het lichaam in liggende positie te begraven.
Graf nummer drie herbergde een lichaam dat op de zij ligt, met opgetrokken benen.

Deze houding is te verklaren door de krappe afmeting van het graf. Vermoedelijk gaat het om een skelet van een vrouw.

Onderzoek

Archeologen doen onder andere DNA-onderzoek, waardoor meer duidelijk wordt over het leven van deze mensen uit de bronstijd. Ook de bronzen beitel wordt nader onderzocht.

Uiteindelijk gaan de vondsten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum.

Lees ook: