Aanhoudingen internationale drugszaak met hoofdverdachte uit Zwaag (41)

Foto: cc Creativity103

Op negentien locaties in het land zijn doorzoekingen verricht op dinsdag 16 juni vanuit internationaal onderzoek naar het witwassen van opbrengsten door verkoop van synthetische harddrugs. De hoofdverdachte in dit onderzoek is een 41-jarige inwoner uit Zwaag in Hoorn.

In het kader van dit onderzoek hebben nog tien doorzoekingen plaatsgevonden in het buitenland. De doorzoekingen zijn hoofdzakelijk gericht op het traceren en in beslag nemen van vermogen, bankrekeningen, roerende en onroerende goederen.

Aanhoudingen drugszaak

Gelijktijdig werd op 10 andere locaties administratie in beslag genomen. Er zijn drie aanhoudingen verricht en acht getuigen gehoord. Eén verdachte werd afgelopen week al aangehouden omdat deze op het punt stond om uit te reizen naar Spanje.

Hoofdverdachte uit Zwaag

Het onderzoek startte in november 2013 nadat een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot XTC laboratorium in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werden tijdens een eerdere actiedag vijf verdachten aangehouden en werden er doorzoekingen verricht op 17 locaties.

De hoofdverdachte in dit onderzoek, een 41-jarige inwoner van Zwaag is sinds begin juni 2014 gedetineerd, in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Tegen hem loopt een ontnemingmaatregel van €10.500.000,-. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering op deze verdachte open staan van €3.000.000,-. In februari werd deze man door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.

Wapens, chemicaliën en drugs aangetroffen

Op meerdere locaties werden chemicaliën en apparatuur om synthetische harddrugs te produceren aangetroffen. Ook werden een in werking zijnde hennepkwekerij en vier vuurwapens (waarvan één automatische) gevonden. Daarnaast werden er een speedboot, contant geld, bankrekeningen en administratie in beslag genomen.

Aanhoudingen

De drie verdachten die werden aangehouden zijn een 49-jarige inwoner uit Ermelo, een 43-jarige inwoner uit Hilversum, een 77-jarige inwoonster uit Amsterdam en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De zoekteams van Defensie

Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Internationale samenwerking

Deze internationale actiedag is een gezamenlijke actie van de politie, de FIOD, het Openbaar Ministerie, Europol, Eurojust, Defensie, het CJIB, Financial Intelligence Unit en diverse buitenlandse opsporingsdiensten. De doorzoekingen vonden plaats in zes landen; Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië.

Europol

Europol heeft ondersteuning verleend in deze operatie. Drie medewerkers hebben ter plaatse cross checks en analyses verricht met behulp van de zogenoemde ‘mobile office’.

Lees ook: