Verzoek halveren 1.8 miljoen programma Puur Hoorn afgewezen

Foto: Kris van de Sande

Een groot deel van de partijen in de Hoornse raad ziet duurzaamheid niet als topprioriteit, waaronder VVD, VOC Hoorn, Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP), Hoorns Belang, Fractie Tonnaer en de Hoornse Senioren Partij. Hoorn wil in 2040 daarentegen wel klimaatneutraal zijn.

HOP diende namens deze partijen, behalve VOC Hoorn, een amendement in. Hoewel de partijen het duurzaamheidssignaal van Puur Hoorn begrijpen, hoeft Puur Hoorn voor hun niet. “Het programma Puur Hoorn 2.0 gaat vooral om communiceren. Dat signaal kan met de helft van het budget ook worden gegeven.”

Wie dat anno 2015 zegt staat voor een compleet achterhaald standpunt. Het is visieloos en kortzichtig.

De activiteiten van Puur Hoorn worden zelfs weggezet als een ‘praatjeclubje’. VVD geeft aan: “1.8 miljoen is veel geld in licht van bezuinigingsopgave”. Een bedrag dat daarentegen door Puur Hoorn over vier jaar uitgesmeerd dient te worden. Voor D66 is deze bijdrage eerder de bodem dan de max.

Klimaatneutraal

In de duurzaamheidsopgaaf loopt Hoorn nog wel achter de feiten aan, blijkt uit de gegevens van www.waarstaatjouwgemeente.nl. “Hoorn heeft minder hernieuwbare energie en ook minder zonnepanelen dan elders”, aldus GroenLinks.

De grotere partijen zien wel het nut in van het programma van Puur Hoorn. Wethouder Samir Bashara geeft aan: “Het is een kortetermijnvisie die leidt tot stagnatie. Wie dat anno 2015 zegt staat voor een compleet achterhaald standpunt. Het is visieloos en kortzichtig en wij raden het af.”

Het amendement werd dan ook afgewezen. “Gelukkig is een meerderheid van de raad nog bij zinnen”, aldus oud-raadslid Patricia Kusters via Twitter.

Lees ook: