Eerste VRIJ Festival op de Roode Steen roerig, maar goed bezocht

Zon, muziek en mensen. Na de hevige regenval in het begin van de middag, en twee incidenten op de dag, was dit het plaatje overdag op de Roode Steen tijdens het VRIJ Festival op 5 mei. Jong en oud stonden bij elkaar. Het eerste bevrijdingsfestival van Hoorn is een feit.

In de ochtend werd het festival met name bezocht door ouders met hun kinderen. Overdag stroomden de toeschouwers toe. Er waren veel activiteiten voor kinderen, zoals de pannenkoekenrace bij Koning Pannenkoek en verschillende lokale bands.

Kunstenaar Boxie

Samen met kunstenaar Boxie van Boxtel kreeg het decor van het podium meer kleur. Kinderen mochten meer vorm geven aan het decor met hun eigen tekeningen. Ook konden mensen langs een markt lopen en eten halen bij de mini foodmarket. Naast het hoofdpodium werd er serieus gesproken over verschillende onderwerpen, zoals de Berlijnse Muur, de Tweede Wereldoorlog, Vrijheid van meningsuiting en het Midden Oosten.

Incidenten

Het noodweer in de middag zorgde er tijdelijk voor dat er weinig bezoekers bij het evenement waren. Toen het middagprogramma na een incident met Ben Saunders, en het aflassen van de mini foodmarket, weer om 14.30 uur begon stond de hele Roode Steen snel vol met toeschouwers. Door stormschade, moest rond het middaguur nog wel de brandweer ter plaatse komen met een hoogwerker.

Lokale bands

Op het festival zijn veel lokale artiesten te horen. “We beginnen met lokale bandjes zoals Parker en My Blue Van. ‘s Avonds komen er dj’s”, laat mede-organisator Kirsten Spoelstra weten.

Veel mensen kwamen even kijken op de Roode Steen naar het festival of genoten op het terras van de zon. Terwijl de muziek begon te spelen en de wolken verdwenen, stroomde het plein voller en voller met mensen.

Fiets4daagse

Niet alleen kon het programma van het festival op de Roode Steen bezocht worden. Het plein was op bevrijdingsdag ook de finish voor de mensen die de fiets4daagse hebben gefietst. De deelnemers van de vierdaagse, fietsten de afgelopen vier dagen rond in West-Friesland. Vandaag finishte de mensen op de Roode Steen, waar ze bij aankomst een klein boeketje kregen.

Door de evenementen te combineren kreeg je verschillende mensen op het plein, wat voor een leuke sfeer zorgde.

Lees ook: