Geen lam maar schaap bij Deen

Foto: Keuringsdienst van Waren

Veertig procent is geen lamsvlees in de supermarkten. De Keuringsdienst van Waarde hield de proef op de som en testte verschillende stukken lam. Het vlees van Deen Supermarkten uit Hoorn bleek schaap, volgens meesterslager Gertjan Kiers.

Het vlees van Deen kost € 16,50 per kilo en komt uit Groot Brittannië. Door de donkere kleur en de sterke geur valt het meteen op. De structuur is ook erg hard. De slager krijgt zijn duim er bijna niet ingedrukt. De lage prijs verbaast hem dan ook niet.

Na het bakken weet Gertjan het zeker. Hij moet er lang op kauwen, het vlees is sterk van smaak en het vet nog meer: het is schaap.

Bedrog

“Schapenvlees voor lamsvlees verkopen is een wezenlijk bedrog”, aldus schapenhouder Albert Braams. Schapenvlees is taaier en kost maar de helft van wat een lam kost. “Mensen die dat kopen, die dat een keer hebben gehad, zeggen nee, dat hoef ik niet meer.”

Voor lamsvlees wordt een schaap geslacht tussen de vier tot zes maanden. Een schaap van nog geen jaar oud. De structuur van lamsvlees is fijner. Na een jaar is het vlees schaap en is het vlees taaier.

Prijsverschillen van lam doen tevens duizelen. Waar zit dit hem dan in? Bekijk de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.

Lees hier het originele artikel. Deen gaf Hoorn Nieuws ook zelf op 23 april 2015 een uitgebreide reactie.

Ga ook naar: