HVC Groep schrijft na jaren ‘rode cijfers’ eindelijk ‘zwarte cijfers’

Foto: cc FaceMePLS

HVC lijkt goed te varen bij de genomen duurzame stappen en de focus op efficiency en kostenreductie. Na jaren verlies te hebben geleden, schrijft de organisatie eindelijk ‘zwarte cijfers’. Een plus van €5,1 miljoen over 2014.

Dit heeft als resultaat opgeleverd dat HVC, een jaar eerder dan gepland uit de rode cijfers klimt. De schakel zijn de inwoners die hun afval scheiden, het opwekken van windenergie en andere stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheidprestaties

Afvalscheiding

Net als in het afgelopen jaar zet HVC de komende jaren flink in op het verbeteren van de afvalscheidingsresultaten in de gemeenten waar HVC de inzameling verzorgt. In de huidige grijze container zitten nog veel waardevolle materialen die kunnen worden gebruikt in nieuwe producten. Zo zit er bijvoorbeeld nog veel gft, plastic en papier in de restcontainer.

Inwoners als belangrijkste schakel afvalscheiding

Directeur Wim van Lieshout: “Wij streven de overheidsdoelstelling van 75 procent recycling van huishoudelijk afval in 2020 na, want het is zonde om waardevolle materialen te verbranden. Wij zien inwoners daarbij als de belangrijkste schakel: afvalscheiding vindt meestal plaats in de keuken. Het is daarom van belang om het scheiden van afval voor inwoners zo makkelijk mogelijk te maken.”

Hergebruik

In 2014 is het sorteerproces van kunststof verpakkingsafval verbeterd, waardoor vanaf 2015 90 procent van het kunststof verpakkingsafval wordt hergebruikt.

Winnen vliegas

Een andere belangrijke stap in het winnen van waardevolle grondstoffen uit afval is ook gezet door samenwerking in de slibketen met Slibverwerking Noord-Brabant en Ecophos. Hierdoor kan straks de voor de voedselproductie belangrijke grondstof fosfaat teruggewonnen worden uit vliegas.

Opruimen as na verbranding

Daarnaast kan vanaf 2016 met een nieuwe manier van wassen van bodemassen (overblijfselen na verbranding van restafval) circa 85 procent van de bodemas zonder verdere milieubelasting, vrij toegepast worden in de wegenbouw. HVC voldoet hiermee eerder aan de doelstelling dan is afgesproken met de sector in de Green Deal (doelstelling 50 procent in 2017).

Duurzame Energie

Warmtenet

Ook op het gebied van duurzame energie heeft HVC in het afgelopen jaar weer vorderingen gemaakt. De warmtenetten in Dordrecht en Alkmaar zijn verder uitgebreid en kunnen ieder op termijn zo’n 10.000 woningen en bedrijven van warmte voorzien.

Participeren in Windenergie

In mei 2014 startte de bouw van Gemini, het grootste Nederlandse windpark op zee, waarin HVC voor 10 procent participeert en waar vanaf 2017 Nederlandse groene windenergie wordt opgewekt voor ruim 650.000 huishoudens. HVC ontvangt 15 procent van de groene stroom uit dit park, dit is voldoende voor zo’n 100.000 huishoudens.

Vorig jaar is ook de bouw van het nieuwe windpark Trianel Windpark Borkum West II afgerond. De energieproductie bedraagt op jaarbasis 750.000 MWh. HVC heeft een belang van ruim 6 procent in dit park, waarmee op jaarbasis ruim 14.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

In oktober is de bio-energiecentrale in Alkmaar, die door een brand in juli 2013 kwam stil te liggen, weer in bedrijf genomen. Deze installatie levert voor circa 60.000 huishoudens groene energie.

Eind 2014 werd een lokaal duurzaam energiebedrijf actief: DECRA, waarbij de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard samen met HVC de duurzame energieproductie willen aanjagen en behaalde winsten opnieuw investeren in duurzame energieprojecten. De eerste windturbine waarin DECRA participeert is recentelijk gebouwd en in bedrijf genomen.

Lees ook: