Skelet ‘Mark’ opgegraven bij realisatie N23 Westfrisiaweg

Skelet 'Mark'
Skelet 'Mark'
Foto: Provincie Noord-Holland

Opnieuw is er een skelet uit de Bronstijd aangetroffen bij het archeologisch onderzoek ter voorbereiding op de realisatie van de N23 Westfrisiaweg. ‘Mark’. Een afkorting van de toekomstige aansluiting op de N302 Drechterlandseweg/Westfrisiaweg: de Markerwaardweg.

Het skelet is nog in een zeer goede staat en van een man van middelbare leeftijd met een lengte van ongeveer 1.70 m. ‘Mark’ is het tweede skelet uit de Bronstijd dat bij het archeologisch onderzoek bij realisatie van de N23 Westfrisiaweg gevonden is. ‘Drechtje‘ werd ook al ontdekt in de West-Friese kleigrond ontdekt en met grote zorgvuldigheid opgegraven.

Buikpositie

‘Mark’ lag op zijn buik, met de linkerarm naast het lichaam en de rechterarm langgerekt onder het lichaam. De achterkant van de schedel vertoonde een gat. Het is niet duidelijk of dit een oud gat betreft van een verwonding waaraan de persoon overleden is, of dat het gat ontstaan is door post-depositionele processen, bijvoorbeeld ontstaan na de begraving door bijvoorbeeld de schaar van een ploeg. De kaak was samengedrukt door de druk van de grond.

Lees ook