Alcoholvergiftiging onder jongeren in West-Friesland vrijwel gelijk gebleven

Foto: cc Kristoffer Trolle

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging per ambulance naar een ziekenhuis in Noord-Holland Noord is vervoerd, daalt sinds 2011. In West-Friesland en de Kop van Noord-Holland blijven de aantallen daarentegen vrijwel gelijk.

In 2013 vervoerde de ambulance Noord-Holland Noord nog 109 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis, in 2014 waren dat er 96. Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat iemand bewusteloos en in coma kan raken.

Eén jongere meer

In de Kop van Noord-Holland en West-Friesland is bijna geen verschil tussen 2013 en 2014. In West-Friesland zijn in 2013 26 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis vervoerd. In 2014 is dit één jongere meer. In de Kop van Noord-Holland is er met 31 jongeren geen verschil tussen 2013 en 2014.

Daling

Noord-Kennemerland draagt sterk bij aan de daling. In de regio ging het om 52 jongeren in 2013, in 2014 waren het nog 38 jongeren. “De reden dat het aantal jongeren in Noord-Holland Noord met een alcoholvergiftiging daalt, is waarschijnlijk mede dankzij regionale inspanningen, zoals het alcoholmatigingsprogramma voor jongeren ‘In control of alcohol & drugs'”, aldus GGZ Hollands Noorden.

Comazuipen

Het overmatig drinken gebeurt in 83 procent van de gevallen niet thuis, maar op straat of op een ander adres. In 2013 ging het daarbij om 82 procent. Er worden hierbij meer jongens (58) dan meisjes (38) per ambulance het ziekenhuis binnengebracht.

Het aantal daadwerkelijke opnames in een ziekenhuis kan afwijken omdat er naast de ritten van de ambulance ook zelfverwijzers zijn of ouders die zelf hun kind brengen.

Lees ook: