Gemeenteraad bespreekt varianten stationsgebied Hoorn

Foto: Google streetview

In een extra vergadering buigt de gemeenteraad zich vanavond, donderdag 5 maart over vier variaties voor de Poort van Hoorn. De raad bespreekt het gebied tussen de spoorwegovergang en de Provincialeweg bij het Keern.

De voorgestelde wijzigingen moeten een einde maken aan de onveilige oversteek voor fietsers en voetgangers op het kruispunt van het Keern en de Provincialeweg.

Variaties

Er zijn vier variaties voor het gebied tussen de spoorwegovergang en het Keern. In drie van de vier voorgestelde routes staat een fietstunnel onder de Provincialeweg. De vierde variant werd voorgesteld door HOP en de Hoornse Senioren Partij: zij zien liever een brug over de Provincialeweg dan een fietstunnel.

Poort van Hoorn

De plannen die vanavond worden besproken, zijn een onderdeel van de Poort van Hoorn. Een project dat is gericht op de toekomst van het stationsgebied en de bereikbaarheid van Hoorn voor het winkeltoerisme.

Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was veel te doen rond de Poort van Hoorn. Er ontstond veel tegenstand, bij de mogelijke komst van een autotunnel vanaf De Weel naar de Provincialeweg ter hoogte van het Dampten.

Door de financiële crisis en de bezuinigingen die daaruit voortvloeiden, zijn de plannen voor deze autotunnel door de huidige gemeenteraad recent teruggedraaid.

Betere doorstroming

Door het gebied tussen de spoorwegovergang en de Provincialeweg nu aan te pakken, moet de noordzijde van het station beter bereikbaar worden. Op deze plaats staan in de toekomst een parkeergarage, een busstation en andere gebouwen in de planning. Ook de doorstroming van verkeer op de Provincialeweg moet door de ingrepen verbeteren.

Doorgerekend

De vier varianten zijn doorgerekend en geanalyseerd door mobiliteitsadviesbureau Goudappel Coffeng. Ze hebben gelet op veiligheid voor fietsers, op bereikbaarheid van centrum en Stationsgebied voor autoverkeer en de doorstroming op de Provinciale weg.

Vanavond worden de vier varianten toegelicht en doorgesproken, zodat raadsleden later deze maand kunnen een keuze kunnen bepalen.

De commissievergadering kan worden gevolgd via de livestream van de gemeente: http://webcast.nl/hoorn/#!/overview

Lees ook: