Subsidie voor restauratie monumenten aanzienlijk verlaagd

Onder de Boompjes
Onder de Boompjes
Foto: Wikimedia

De raad wordt voorgesteld om vanaf 2015 een bedrag van € 50.000 per jaar beschikbaar te stellen uit het investeringsprogramma onderdeel Cultuur, Erfgoed en Stadspromotie. Voldoende of een druppel op de gloeiende plaat?

“Het is inderdaad een druppel op een gloeiende plaat. Maar we zijn er wel al blij mee, omdat tijdens de vorige raadsperiode dit bedrag in het kader van de bezuinigingen werd geschrapt, ondanks dat het juist een extra stimulans was voor kleine monumentale ingrepen, restauraties of historische onderzoeken. Bijvoorbeeld naar het oorspronkelijk kleurgebruik op monumentale panden”, aldus Egbert Ottens, voorzitter Vereniging Oud Hoorn. Een vereniging die in 1917 is opgericht om een belangrijke bijdrage te leveren aan het uitvoeren of bevorderen van restauraties en het kritisch volgen van nieuwbouwplannen.

Bezuinigingen

“Wonderen hoeven we er niet van te verwachten, maar de intentie die uit het terugdraaien van het eerdere besluit spreekt, is voor ons positief”, aldus Ottens.

Sinds 2014 is in het kader van de bezuinigingen geen budget meer beschikbaar voor de regeling restauratie monumenten. Om ervoor te zorgen dat in 2015 zoveel mogelijk eigenaren gebruik kunnen maken van de regeling vindt het nieuwe college dat er opnieuw geld beschikbaar moet komen voor het onderhoud van monumenten voor eigenaren.

“Wij vinden het als college belangrijk om een aantrekkelijke binnenstad te hebben. Dat zorgt niet alleen voor een leefbare stad voor de bewoners, maar ook voor een aantrekkelijke stad voor bezoekers. De geschiedenis van onze stad vertelt een prachtig verhaal, en dat moeten we met elkaar behouden en verder vertellen”, aldus wethouder Judith de Jong.

Daarentegen worden de maximale subsidiebedragen aan monumenteneigenaren voorlopig wel verlaagd.

Minder geld

Tot 2014 konden monumenteneigenaren wel subsidie krijgen voor het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. Per jaar was dit € 125.000. “De huidige € 50.000 is een kwart van de € 200.000 uit het investeringsprogramma dat beschikbaar is voor stadspromotie, erfgoed en cultuur”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Onderhoud

Als het dus even meezit kunnen monumenteneigenaren voor 2015 opnieuw aanspraak maken op de stimuleringsregeling, maar voordat het officiële besluit tijdens de raadsvergadering op 10 maart wordt genomen, wordt het voorstel eerst besproken op 3 maart tijdens de commissievergadering.

Lees ook: