Fractievoorzitter Joke van Diepen verlaat Hoornse Senioren Partij

Foto: Oosterpoort

Fractievoorzitter Joke van Diepen (70) is opgestapt bij de Hoornse Senioren Partij (HSP). Ze gaat in de Hoornse raad verder als eenmansfractie. Joke: “Ik ben van de inhoud, niet van het gekissebis.” HSP zegt de beslissing van Joke van Diepen te betreuren.

Joke_Van_Diepen_fractieDe fractie van de Hoornse Senioren Partij in de gemeenteraad bestond tot vandaag uit Joke van Diepen als fractievoorzitter en raadslid Nico Opheusden. Nu Joke vertrekt, wordt Nico automatisch fractievoorzitter. Dat was hij ook tijdens de vorige raadstermijn, maar aan het begin van deze termijn wisselden Nico en Joke stuivertje, overigens in goed overleg.

Zelfstandig verder

“De samenwerking binnen de fractie was niet optimaal,” reageert Constant Teunen, secretaris van de Hoornse Senioren Partij, op het vertrek van Joke. “We vroegen of ze wilde aftreden als fractievoorzitter. Dat wilde ze niet. Ze besloot daarom maandagavond om uit de partij te vertrekken en zelfstandig verder te gaan. Wat haar plannen zijn? Dat kunt u haar beter zelf vragen.”

Geen goede verstandhouding

Volgens Joke van Diepen functioneerde de fractie vanaf het begin van deze termijn niet lekker. “Ik heb zes jaar goed samengewerkt met Nico Oudheusden. Dat het nu niet meer soepel loopt, komt door een aantal nieuwkomers in de partij waar ik geen goede verstandhouding mee heb. Ze missen kennis en ervaring op de lastige dossiers die we in de raad behandelen, waardoor bepaalde politiekinhoudelijke punten verworden tot eindeloos discussiëren en kissebissen. Ik ben juist van de inhoud, niet van het gekissebis.”

Burgemeester: Blijf bij elkaar

Burgemeester Onno van Veldhuizen reageerde bij het openen van de raadsvergadering op het vertrek van Joke van Diepen. “Het aantal fracties in de raad wordt hiermee erg groot,” zei hij tegen de raad. “Mijn tip aan u allen: blijf bij elkaar. Denkt u aan een fusie? Ga die dan niet uit de weg.” Hoorn heeft nu dertien partijen in de raad, met de nieuwe fractie zijn het er veertien.

Plannen voor de toekomst

De komende tijd gebruikt Joke om haar plannen voor de toekomst te smeden. “De focus zal waarschijnlijk breder worden dan uitsluitend senioren, zoals bij de HSP. De burgemeester noemde ons wel eens een ‘one-issue-partij’ en daar ben ik eigenlijk niet van. Aansluiten bij andere partijen? Daar heb ik over nagedacht en dat doe ik uiteraard nog steeds. Inhoudelijk is er veel contact met HOP, al sinds de verkiezingstijd. Maar eerst wil ik alles voor mezelf op een rijtje krijgen.”

Eenvrouwsfractie

Naar verwachting kan 10 maart, bij de volgende reguliere raadsvergadering, een en ander worden geëffectueerd. De naam voor haar nieuwe eenvrouwsfractie? Die heeft ze nog niet. “Ik moet daar nog even serieus over nadenken. Waarschijnlijk wordt het iets met ‘onafhankelijk’ erin.”

Lees ook: