Opening tentoonstelling Onvoltooid Verleden Tijd in Boterhal 22 februari

Foto: Marianne Duif

Een nieuwe tentoonstelling is te bezichtigen in de Boterhal. Vanaf zaterdag 21 februari tot en met zondag 29 maart is het werk van Willem Schotten en Marianne Duif te zien. ‘Onvoltooid Verleden Tijd’.

Op zondag 22 februari om 16.00 uur wordt de expositie geopend door H.P. Corbee, met een performance waarin hij op zoek gaat naar zijn Onvoltooid Verleden Tijd.

Expositie

“De eindeloze reeks verschillen én overeenkomsten tussen de kunstenaars levert een interessante expositie op”, aldus de organisatie. Duif maakte een serie indringende portretten van mensen aan het begin of het eind van hun aardse bestaan. Schotten ging, als jongste van zeven kinderen en stamhouder, op zoek naar zijn wortels in de West-Friese klei. Zijn bevindingen heeft hij 3-dimensionaal verwerkt tot persoonlijke, symbolische tijdbalken, waaruit blijkt dat de levenservaringen van negen generaties nog steeds actueel zijn.

Willem Schotten

Nog steeds actueel

Volgens Willem Schotten kan het verleden nooit voltooid zijn: “Het verleden sijpelt, bewust of onbewust, door in het heden. Soms zichtbaar, andere keren verborgen. Het is overal en altijd aanwezig; in de omgeving, in de beleving of in een emotie. Het beïnvloedt in meer of mindere mate ieders leven.”

Marianne Duif

Op aarde

Marianne Duif dacht bij het thema aan de cyclus van het leven, waarbij leven steeds weer nieuw leven voortbrengt. Ze begon aan de hand van foto’s pasgeboren baby’s te schilderen. “Aan de ene kant is zo’n geboorte natuurlijk heel aards. Net als het levenslied gaat het gepaard met veel bloed, zweet en tranen. Maar het viel me ook op, dat sommige baby’s nog helemaal in zichzelf gekeerd zijn, alsof ze nog niet helemaal op aarde zijn. Een vergelijkbare toestand zie ik soms bij oude mensen aan het eind van hun leven.”

Het kunstcentrum aan het Kerkplein 39 is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Ga ook naar: