Venenlaankwartier behoudt stembureau in wijk door partij VOC Hoorn

Foto: cc kruidhof

Het stellen van vragen door de politieke partij VOC Hoorn, tijdens de rondvraag van de Algemene Raadscommissievergadering op dinsdag 20 januari, zorgt voor het behoud van een stembureau in het Venenlaankwartier.

Wethouder Michiel Pijl geeft aan: “Wij vinden het bij nader inzien wenselijk om in iedere wijk een stembureau in te richten.” Desondanks blijven de uitgangspunten van kracht, die zijn gehanteerd bij de nieuwe verdeling en verdwijnt het oude stembureau aan de S.G. OSG West-Friesland nog steeds.

Locaties

In totaal komen negentien stembureau’s te vervallen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart, waaronder het stembureau in de OSG. Hoewel in totaal acht nieuwe locaties in de plaats komen, vond commissielid René Assendelft van VOC Hoorn dit een slechte keuze: “Er wonen veel ouderen in de wijk van het Venenlaankwartier, waardoor de afstand naar de nieuwe stemlocaties te groot wordt.”

Bij nader inzien komt nu één stemlocaties aan de Zaagtand – in plaats van twee – en een stembureau bij Praethuys ‘t Slot aan de Van Beijerenstraat.

Indeling

Op basis van eerder gehouden evaluaties, is gekeken hoe de stembureau’s efficiënter konden worden ingedeeld, waardoor de wachttijd voor kiezers wordt teruggedrongen. Er is daarbij rekening gehouden met bereikbaarheid, herkenbaarheid in de wijk, toegankelijkheid voor mindervaliden, parkeren en de afstand naar de stemhokjes van maximaal 1,5 km.

Tevens speelde het belang van de gemeente mee, om eerder tot de voorlopige uitslag te komen.

Lees ook: