Protestactie Je suis Charlie bijzondere samenkomst op Roode Steen

Veel mensen reageerden positief na de bijeenkomst ‘Je Suis Charlie’. Georganiseerd op 8 januari 18.00 uur op de Roode Steen in Hoorn. Een protestactie in touw gezet door fotograaf Roy Drommel.

Het was een indrukkende samenkomst, waarbij burgemeester Onno van Veldhuizen een toespraak hield (zie hieronder) en singer-songwriter Laurens Reij een gepast nummer speelde.

Eenheid tussen de mensen was praktisch voelbaar. Ruim 700 mensen verzamelden op de Roode Steen. Ter nagedachtenis, als steunbetuiging en voor de samenhorigheid.

De liefde tegenover de haat. Voor de minuut stilte, vroeg de burgemeester, dit hand in hand te doen met bekenden of onbekenden naast je.

De burgemeester dankte expliciet voor de aanwezigheid van de politie, de pers en vooral de aanwezigen. De aanleiding was de terroristische aanslag, waarbij 12 doden vielen en 11 gewonden op de redactie van het satireblad Charlie Hebdo in Parijs.

De toespraak:

Waarde stadsgenoten, waarde Westfriezen
Gisteren is er in Parijs een walgelijke aanslag gepleegd. Wij staan hier met elkaar uit afschuw en uit medeleven. En meer dan dat. Ik zal nooit de opgestoken genade hand van de Franse politieagent Ahmed vergeten. Een hand die al niets meer kon en toch moest sterven.
Het was een aanslag van drie extremisten in naam van hun god die haat brengt in plaats van liefde. Hun god zonder vergeving. Hun god zonder lach. Hun god die spreekt in kogels en iedere geloofwaardigheid verloren heeft. Hun god die niet bestaat. Twaalf verdedigers van het vrije woord zijn dood. Elf gewond. Tientallen miljoenen mensen is vrees aan gejaagd. Het beest van fanatisme, extremisme en terreur waart door onze vrije samenleving. Het is immers niet de eerste keer.
Ons vertrouwen maakt plaats voor angst. Wegen wij straks aan de ene kant van de scheidslijn bang onze woorden tot zij tot zelfcensuur zijn verworden? Voelen wij ons aan de andere kant aangesproken en aangevallen op een geloof dat het onze niet is en vrezen wij voor onze godsdienstvrijheid? Dit was immers ook een aanslag op de Islam. Wordt iedereen verdacht? Sluiten wij elkaar stilletjes uit? Mijden wij elkaars ogen?
Nee. Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen dan dooft het licht. (H.M. van Randwijk). Waar geen spot mag zijn, wordt het totalitaire geboren. Wie bij ons een potlood breekt, krijgt er dus twee voor terug. Wij leven vrij en onverveerd. Onze vrijheid stopt pas dáár waar de gelijkheid van de ander begint. Dat is het enige dat werkt in een stad met 160 nationaliteiten in een wereld die onherroepelijk mengt.
Als we vandaag niet onze kleine moed tonen en niet de ander blijven zoeken om hem te begrijpen, komt er een tijd van grote offers. U staat hier en bent wakker. Wij staan straks hand in hand 1 minuut. Ook met de onbekende, omdat wij samen in deze stad, het leven en de toekomst delen.
Wij zijn een goede stad in een goed Westfriesland en dat laten we ons door niemand ooit afnemen.
Onno van Veldhuizen burgemeester van Hoorn.