Fadozangeres Daisy Correia in Het Park

Foto: Jan Klupper

De jonge, in Amsterdam geboren fadozangeres Daisy Correia brengt met Uma casa Portuguesa een hommage aan de grote fadozangeres Amália Rodrigues. Op vrijdagavond 9 december komt Daisy met dit programma naar Schouwburg Het Park in Hoorn.

Amália Rodrigues stond aan de wieg van de hedendaagse fado. Zij vernieuwde de fado van binnenuit, door oude tradities te doorbreken en nieuwe invloeden toe te laten. Daisy Correia zingt in Het Park niet alleen de beroemdste fado’s van Amália maar vertelt ook over het leven, het werk, de angsten en de triomfen van een zangeres die zich een weg moest banen door een leven vol drama.

Daisy Correia en de fado
Daisy begon als kind uit twee culturen in Portugal en in Nederland haar zoektocht naar haar eigen plek in de fado. Na diverse succesvolle theaterprogramma’s brengt zij vanaf oktober het programma Uma casa Portuguesa, een hommage aan Amália Rodrigues.

Fado’s vertellen Amália’s leven:
Amália Rodrigues (1920-1999) was de koningin van de fado. Dankzij haar klonk het Portugese levenslied door tot in alle windstreken van de wereld. Steenrijke bankiers en koningen aanbaden haar, maar ze bleef in eerste plaats een dochter van het volk waaruit ze afkomstig was. Waar kwam de pijn vandaan die in haar fado’s nog altijd voortklinkt? In Uma casa Portuguesa gaat Daisy Correia aan de hand van een selectie uit de fado’s van Amália op zoek naar het antwoord op die vraag.

Amália en Daisy: verleden en heden
Daisy verdiepte zich in het leven van Amália, bezocht haar huis in Lissabon, Casa Amália om haar geest te voelen. Ze sprak met mensen die Amália hebben gekend, gewerkt en mee geleefd hebben. Ze analyseerde de muziekteksten van Amália, op zoek naar de achterliggende verhalen. Zo geeft Daisy als primeur in Nederland een inkijkje in het mysterieuze privéleven van Amália. Zij veranderde de fado door de aloude tradities te doorbreken en nieuwe invloeden toe te laten. Daisy geeft eveneens een persoonlijke invulling aan de fado en zorgt hiermee voor een hedendaagse verrijking van deze goudader van de Portugese muziek.

Ode aan Amália uit Nederland van Herman Pieter de Boer en Lenny Kuhr
Amália zong in diverse talen. Grote namen als Charles Aznavour schreven nummers voor haar. Daisy zingt de ode aan Amália die Lenny Kuhr en Herman Pieter de Boer schreven ”Fadista”, met het zo herkenbare gevoel: “Ik verstond het niet maar begreep ieder woord”. Anno 2016, zeventien jaar na haar overlijden, schrijft Daisy de muziek voor haar eigen ode aan Amália. Met de zin “Amália leeft in wie ik ben, in deze vernieuwde fado”, verwoordt Daisy dat de muziek die hen verbindt, de fado, nog steeds voortleeft in de harten van de mensen.
Voor meer informatie over Daisy Correia kijk op: www.daisycorreia.com/ www.youtube.com/daisycorreia