Zwaagse Floortje fietst tegen kindhuwelijken

Foto: Floortje Visser

Floortje Visser uit Zwaag fietst in maart 2017 400 kilometer door noordoost Vietnam voor het goede doel Plan Nederland. De deelnemers aan Cycle for Plan zamelen van tevoren € 4.000 in voor projecten van Plan tegen kindhuwelijken. Dat Floortje professioneel bruidsfotograaf is, geeft deze uitdaging een extra mooie symboliek. De 25 deelnemers bezoeken onderweg de projecten waar ze geld voor hebben ingezameld.

“Als bruidsfotograaf zie ik ieder jaar heel veel gelukkige mensen trouwen, omdat ze iets bijzonders samen hebben en van elkaar houden. In Vietnam worden nog steeds veel meisjes op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, een ontzettend groot contrast!”

De opbrengst van Cycle for Plan Vietnam investeert Plan in programma’s tegen kindhuwelijken. 44% van de meisjes in afgelegen gebieden in Vietnam trouwt voordat ze 18 jaar oud is. Een kindhuwelijk heeft een vernietigend effect op het leven van meisjes: ze moeten meestal van school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog niet klaar voor is. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere wetgeving en handhaving van de wet.

De Vietnam editie van de Cycle for Plan voert in het noordoosten van Vietnam langs adembenemende uitzichten: terrasvormige rijstvelden, steile bergpassen en traditionele dorpjes. Als hoogtepunten fietst de groep door Mai Chau en Sapa en wordt de Pha Dinn pas beklommen. Onderweg bezoekt de groep fietsers projecten tegen kindhuwelijken en zien ze waar ze zich voor hebben ingezet.

Geïnteresseerden kunnen Floortje op crowdfundingplatform Pifworld volgen en sponsoren: http://tinyurl.com/floortjefietst