Roofkunst goed bezocht

Foto: Westfries Gasthuis

Het Westfries Museum in Hoorn heeft de afgelopen 9 dagen bijna 3.500 bezoekers gehad. Zij kwamen gratis kijken naar de tentoonstelling van vijf in 2005 uit het museum gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen.

Veel bezoekers waren onaangenaam verrast door de slechte staat van de schilderijen en doneerden spontaan. In de kist die speciaal voor dit doel in het museum stond werd bijna € 2.200 gestopt. Via de digitale crowdfundingactie op www.voordekunst.nl/wfm is bijna €30.000 binnen, ongeveer 40 procent van het totaal benodigde bedrag.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum is tevreden over het resultaat van de ruime week dat de schilderijen gratis te zien waren. ‘De reacties waren ontzettend warm en ondersteunend. Wat opviel is dat het andere bezoekers waren dan we normaal in ons museum zien. We zagen hele gezinnen met kinderen die echt gebiologeerd waren door wat ze zagen en het verhaal erachter. Vaak werd gevraagd wanneer de andere nog ontbrekende 19 gestolen schilderijen terug komen. En bezoekers waren echt onder de indruk hoe slecht de teruggevonden werken eraan toe zijn.’

Restauratie
De restauratie van de vijf schilderijen wordt een zeer tijdrovende klus en gaat maanden in beslag nemen. De kosten bedragen minimaal €100.000. Via een crowdfundingactie wil het museum €72.000 bij elkaar krijgen. Als dat lukt, gaan de schilderijen voor vele maanden naar een restauratieatelier waar ze onder leiding van Ronald de Jager worden gerestaureerd. In het najaar van 2017 zullen ze dan weer in hun oude glorie schitteren in een speciale expositie over het fenomeen roofkunst.

Expositie gestolen kunst nog tot 13 november
De in Hoorn teruggekeerde schilderijen zijn nog tot en met 13 november in het Westfries Museum te zien op een speciale tentoonstelling rond de teruggekeerde gestolen kunst. De vijf schilderijen zijn hier te zien in de staat waarin ze in Oekraïne gevonden zijn. Twee ervan, Vrouw Wereld en Terugkeer van Jefta (beide van Jacob Waben) zijn voorzien van een nieuwe lijst. Boerenbruiloft van Hendrik Bogaert en Keukenstuk van Floris van Schooten zijn opgerold teruggevonden en worden ook zo getoond, ook om ergere beschadigingen te voorkomen. Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater tenslotte werd eind mei op de Nederlandse ambassade in een kist afgeleverd. Het was te goeder trouw gekocht door iemand die anoniem wilde blijven en het schilderij wilde terug geven aan de rechtmatige eigenaar.